Varikosel ameliyatı ile çocuk sahibi olanlar

Varikosel ameliyatı ile çocuk sahibi olanlar

Azoospermi kısırlık sorunu yaşayan erkeklerin kâbusudur. Tüp bebek mikroenjeksiyon uygulaması için bir umut taşıyan çiftin karşısında şimdi de sperm hücresi olmadığı için testislerden bir ameliyat şansı doğmuştur.
Ya bu ameliyatta da sperm çıkmazsa!
Testislerin bazı hastalıklar nedeniyle çalışmadığını biliyoruz. En sık görülen sorun VARİKOSEL hastalığı. Bu hastalıkta testisi besleyen kan damarlarının genişleyip belirginleştiğini, testisin ağrı ve sarkma yapabildiğini görüyoruz. Yaşlıların bacaklarında oluşan genişlemiş damarların, ağrılı mor damarların yarattığı sorunların testiste de sorun haline geldiğini görebiliyoruz. Bazen sadece sperm hareketlerinde zayıflama, sperm sayısında azalma yapan durum, azoospermi dediğimiz menide hiç sperm olmaması şiddetine ulaşabiliyor. Tek şans tüp bebek mikroenjeksiyon uygulaması önerisini işitiyoruz hatta erkek testisinde ameliyatla parça alınarak bulunacak sperm hücreleri ile tüp bebek yapılacağını öğreniyoruz.
Ya bu ameliyatlarla da sperm çıkmazsa!?
Bilinen şudur ki VARİKOSEL HASTALIĞI DÜZELMEDEN YAPILACAK AMELİYATTA SPERM BULUNMAMA, HATTA BULUNAN SPERMLERİN CANSIZ, YETERSİZ OLMA, TÜP BEBEK UYGULAMASINDA BAŞARININ DÜŞMESİ SÖZ KONUSUDUR.
Varikosel Hastalığının tedavi olması ile bu risklerden kurtulursunuz.
Ayrıca 20'ye yakın farklı ülkenin hastaları ile yapılmış bir bilimsel çalışma VARİKOSEL AMELİYATI SONRASINDA AZOPSERMİ ERKEKLERİN TESTİS SAĞLIĞININ DÜZELDİĞİNİ, SPERM ÜRETEBİLDİLDİKLERİNİ HATTA NORMAL YOLDAN GEBELİK GERÇEKLEŞTİĞİNİ BİLDİRMEKTEDİR.
2010 yılında bildirilmiştir ki Azoospermi sorunu olan 233 erkeğin varikosel hastalığı ameliyatla, özellikle MİKROCERRAHİ VARİKOSELEKTOMİ ameliyatıyla giderildikten sonra, 91 erkek ( yani %40'ında) artık menide sperm görülmeye başlamış ve 14 aile normal yoldan çocuk sahibi olabilmiştir.
Özellikle Azoospermi olup testisten parça biyopsi alınan ve çıkan hücrelerin kök hücreler olması nedeniyle tüp bebek mikroenjeksiyon uygulaması başarısızlıkla sonuçlanan erkeklerin. Varikosel ameliyatı sonrası sperm üretimlerinin tekrar başlaması, kök hücrelerin tam sperm hücresi haline gelmesi çok şaşırtıcı bir başarı olmaktadır.
VARİKOSEL AMELİYATLARINI ERKEK KISIRLIK TEAVİSİNDEKİ BU BAŞARISI NORMAL YOLDAN GEBELİK ŞANSINI YARATMAKTA, TÜP BEBEK MİKROENJEKSİYON UYGULAMA ZAMANI BAŞARIYI ARTTIRMAKTADIR.
KAYNAK: Baylor College of Medicine, Houston, Texas, USA 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abdullah Arman Özdemir

 Op.Dr.Abdullah Arman Özdemir, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2001 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Weill Cornell Tıp Fakültesi  tamamlayarak 2007 yılında Üroloji uzmanı olmuştur. 

Mesleki çalışmalarına Brüksel Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi'nde devam etmektedir.

Türk Tabipleri Birligi- Istanbul Tabip Odası,Türk Androloji Derneği,Türk Uroloji Dernegi,Urojinekoloji derneği üyesidir.

 

Etiketler
Varikosel ameliyatı olanlar
Op. Dr. Abdullah Arman Özdemir
Op. Dr. Abdullah Arman Özdemir
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube