Vajinismus nedir?

Vajinismus Nedir?

Vajinismus nedir?

Vajinismus nedir ve belirtileri nelerdir?

Vajinaya giriş denendiğinde, vajina girişindeki kasların sürekli ve istemsiz kasılması ile birlikte girişe ilişkin kaygı ve korkulardır.   Bu kasılma istemsiz olduğu için kasılmayı  kadın kendisi yapmaz. Buna bedenin çeşitli bölgelerinde bazen tüm bedende kasılmalar, sıklıkla bacakların kapanması, itme, korku, acı, ağrı, bazen titreme, terleme, nefes sorunları, ağlama, bulantı, hatta kusma gibi belirtiler eşlik edebilir.  Vajinadaki kasılma bir çok kadında cinsel birleşmeye engel olur. Az bir kısımda ise  zorlamayla giriş olsa bile ağrılı ve acılı olarak olur.


Vajinismusun görülme sıklığı nedir?
Vajinismusun görülme sıklığı, bu konudaki çalışmaların değişik kültürel yapıdaki toplumlarda yapılması nedeni ile birbirinden çok büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Ülkemizde ve diğer geleneksel kültürlerde batılı ülkelere göre daha yaygın olduğu bilinmektedir. Batıda yapılan çalışmalarda tüm kadın cinsel işlev bozuklukları içinde en sık rastlananı azalmış cinsel istek olarak saptanmış olup ülkemizde görülen tüm cinsel işlev bozuklukları arasında vajinismusun % 43-73 arasında değişen oranlarda ve ilk sırada yer aldığı görülmektedir.

 

Vajinismus tedavisi nasıldır?
Vajinismusun bugün için bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tedavi yolu cinsel terapidir.Tedaviye uyumu olan hastalarda çok yüksek başarı oranları nedeniyle bu sorunun tanınması ve bu konuda eğitim almış uzmanlara yönlendirilmesi önemlidir. Cinsel tedaviye en iyi ve en kısa sürede yanıt veren cinsel işlev bozukluğu olup uygun cinsel terapiyle yüzde yüze yakın düzelme olur.


Tedavi, iki-üç ayda, altı-sekiz seansta sonlanır. Bir-iki görüşme ve danışmanlıkla düzelen hafif olgular olduğu gibi uzun süreli tedavi gerektiren zor vakalar da olabilir. Psikiyatrik hastalık, depresyon, kaygı bozukluğu, erkekte ek cinsel sorunlar tedaviyi zorlaştırır.

Bu makale 25 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu

Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu lise öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakülte’sinde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2009 yılında Tıp Doktoru ünvanı almıştır. Uzmanlık eğitimini Adnan Menderes Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında tamamlamış ve 2016 yılında Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 2017-2019 yılları arasında Denizli Devlet Hastanesi'nde psikiyatrist olarak görev yapmıştır. Prof.Dr.Hakan Türkçapar tarafından verilen Bilişsel Davranışçı Psikoterapi (BDT) eğitimini, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) tarafından düzenlenen cinsel terapi eğitimini tamamlamıştır. Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından verilen destekleyici psikoterapi eğitimi ve Davranış Bilimleri Enstitüsü'nün düzenlediği EMDR eğitimini ( Eye Movement Desensitizasyon and Reprocessing - göz hareket ...

Etiketler
Vajinismus sebepleri
Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu
Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube