Uyumlu ve mutlu çiftlerin bazı özellikleri

Uyumlu ve mutlu çiftlerin bazı özellikleri

Okuduğum kaynaklar, hekimlik görevimi yaparken tanıdığım insanlar ve hayatın çeşitli alanlarıyla ilgili yaptığım gözlemlerden edindiğim deneyimler doğrultusunda, mutlu çiftlerle ilgili düşüncelerimi şu şekilde özetleyebilirim;

Mutlu Çiftler …

- Yiyecek, giyecek ve barınma ihtiyaçları açısından sıkıntı içinde değildirler.

- Evrensel insani değerlere sahiptirler, içinde yaşadıkları toplumu severler ve farklı yaşam tarzlarına saygı duyarlar.

- Bireysel farklılıkları ve yetenekleri hoş karşılarlar ve farklılıkların ifadesi için birbirlerini cesaretlendirirler. Böylece herbirinin farklı farklı yetenekleri ortaya çıkar ve herbiri imkanlar ölçüsünde ideallerini gerçekleştirmeye çalışır.

- Birbirlerinin güzel davranışlarını taktir ederler ve gerektiğinde ödüllendirirler.

- Yaşları birbirine yakındır. Özellikle çiftlerin ilk evliliklerinde yaş farkı; kuşak farkı oluşturacak ya da üstten bakmaya yol açacak düzeyde değildir.

- Dış görünümden ziyade, iyi karakterli olmayı ve huy güzelliğini her şeyden daha önemli sayarlar.

- Aile bağlarını güçlü tutmak için, birlikte kaliteli vakit geçirmeye özen gösterirler.

- Birbirlerinin aile köklerine ve akrabalarına saygı duyarlar, aleylerinde konuşmazlar, eşlerini aile ve akraba çevresinden koparmaya çalışmazlar.

- Birbirlerinin fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarını göz önünde tutarlar. Iş ve kariyer kaygılarını insanî ihtiyaçlarının ertelenmesine dayanak yapmazlar.  

- Yaşadıkları ortamda kişisel sorumluluklarının farkındadırlar ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırlar.

- Birbirlerinin iyiliği için çalışırlar, biribirlerini kıskanmazlar ve birbirlerinin kuyusunu kazmazlar.

- Kurdukları / kuracakları ailenin kısa ve uzun vadeli hedefleri vardır. Bu hedeflere ulaşmak için eşler gönüllü olarak güç birliği oluştururlar.

- Aile sorunlarını çözmek için gerekli olan, problem çözme ve sorunlarla başa çıkma becerilerini sürekli geliştirme çabası içindedirler.

- Birbirlerine hakaret etmezler, ilgi ve sevgi ile birbirleriyle etkileşim içindedirler, eşler arasında “değerli ve sevilen bir kişi oldukları” düşüncesi sürekli gelişme gösterir.

- Uzun süreli küsmezler, iletişim kanalları hep açıktır, acılarını ya da sevinçlerini birbirlerine anlatıp paylaşırlar.

- Ailedeki günlük yaşantılarla ilgili olarak şakalaşma ve espri yapma yeteneğine sahiptirler.

- Güven sorunu yaşamazlar, gizli kapaklı işleri yoktur. Sanal ortamda, arkadaş ve akraba çevresinde, iş ve sosyal yaşamlarında şeffaftırlar. Telefonlarını ve bilgisayarlarını eş ve çocuklarından saklama ihtiyacı hissetmezler.

- Bir şeye kızdıklarında, uygun bir ses tonuyla ve hakaret etmeden, düşünce ve duygularını birbirlerine özgürce ifade ederler, sorunlara çözüm üretmeye çalışırlar.

- Geçmişte yaşanmış can sıkıcı olayları “temcit pilavı” gibi öne sürüp durmazlar. Aile sorunlarını o günün şartları içinde demokratik bir tutumla çözmeye çalışırlar.

- Tanıdık ya da tanımadık kişiler yanında bir tartışma nedeniyle birbirlerini azarlamazlar, ders vermeye ya da terbiye etmeye çalışmazlar.

- Zor zamanlarda dayanışmayı artırırlar ve sıkıntılara ortak çözüm üretmeye çalışırlar (Ör; kaza geçirme, hastalanma, işsiz kalma, maddi sıkıntı, yakın ölümü, sosyal krizler…).

- Zararlı alışkanlıklar konusunda birbirlerini uyarırlar ve bağımlılığı olan varsa, tedavisi için desteklerler.

    Bütün çiftlere sağlıklı, mutlu, saygı ve sevgi dolu bir yaşam sürmelerini dilerim.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şakir Özen

Prof. Dr. Şakir ÖZEN, Denizli'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1999 yılında tamamlayarak Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  2000 Yılında ''Yardımcı Doçent Doktor'' 2005 yılında ''Doçent Doktor'' 2010 yılında ''Profesör Doktor'' Profesörü unvanlarının sahibi olmuştur. 20 ay süre ile Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi’nde görev almış olan Prof. Dr. Şakir ÖZEN, 3 yıl Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Eğitim Görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Dinleyici ve konuşmacı olarak yurtiçi ve yurtdışı bilimsel kongrelere katılmış olup pek çok bilimsel makalesi bulunmakta, Psikiyatrinin bütün konularına ilgi duy ...

Etiketler
İlişkiler
Prof. Dr. Şakir Özen
Prof. Dr. Şakir Özen
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube