Üstün zekalı çocuklar için neler yapılmalı ?

Üstün zekalı çocuklar için neler yapılmalı ?

 Bir çocuğun üstün zekalı olduğu tespit edildikten sonra, onun Zeka Seviyesine göre bir okul bulunmalı eğer böyle bir okul yoksa böyle çocuklar için açılan kurslara gitmesi sağlanmalı eğer çocuk için böyle kurslar da yoksa bu konuda kendilerini geliştirmiş, bu konuların uzmanı olmuş kişiler tarafından özel ders aldırılarak çocuğun kapasitesini ortaya çıkarak çalışmalarda bulunulmalı.
             

              Çocuğun yaşadığı ev ortamı, v.b. çocuğun zekasını kullanabileceği bir şekilde gerekli araç ve gereçlerle donatılmalı
             
               Çocuğa uygun bire-bir özel olacak şekilde çocuğun zeka kapasitesine göre bir program yapılmalı. Bu program çocuğun zeka kapasitesinin ne çok altında ne de çok üstünde olmalı.
             
              Çocuk, böyle çocuklar için hazırlanmış kitaplarla, dergilerle tanıştırılmalı. Çocuğu kendi zeka türüne uygun ortamlara götürerek oralarda kendi zeka türüne uygun zekaya sahip insanlarla tanıştırılmalı.
             
           Çocuk kendi zeka bölümüne uygun yerlere götürülerek oralarda bulunması, incelemeler yapması kendisini yetiştirmesi sağlanmalıdır. Çocuğun zeka bölümü resim alanında ise çocuk resim sergilerine götürülerek oralarda incelemelerde bulunması, resim yarışmalarına katılması sağlanmalı, çocuğun zeka bölümü tarihe ise müzelere, zeka bölümü teknolojiye uygun ise teknoloji müzelerine, uçaklara ilgili varsa  uçakların yapıldığı yerlere,
uçak müzelerine v.b. götürülerek gezdirilmeli ve çocuğun ufku daha çok açılmalı. Çocuğun zeka bölümü, ilgi alanları 
doğaya, biyoloji konularına ise bu konularda nerede ne varsa çocuğun onlarla, oralarla iletişim kurması sağlanmalı.
              

           Çocuğun zeka bölümü sözel ise sözel zekasını artıracak ne varsa, kitaplar dergiler, seminerler, v.b. le iletişim kurması sağlanmalı.
               
           Çocuğun yabancı dil öğrenme zekası yüksek ise başka yabancı dilleri öğrenmesi için gerekli imkanlar çocuğa sağlanmalı.
               
            Çocuğun Matematik mantık zekası yüksek ise bu konularla ilgili kitaplar, dergilerle buluşması sağlanmalı, bu konularda yapılan yarışmalara katılması sağlanmalı.
              
            Çocuğun Müzik zekası yüksek ise yine bu konularda çocuğun yetiştirilmesi sağlanmalı.
              
             Çocuğun sosyal zekası fazla ise yeni yeni hayırlı, kaliteli insanlarla tanışması, onlardan kaliteli bilgiler alması sağlanmalı.
             
           Çocuğun uzaya merakı varsa bu konudaki kitaplarla, dergilerle, filmlerle iletişim kurması sağlanmalı.

Bu makale 19 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Ramazan Boyacı

Ankara Üniversitesi  Eğitim Bilimleri Fakültesi E.P.H. bölümünden 1988 yılında mezun olduktan sonra askerliğinide psikolog olarak yaptı. Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde Okutman olarak Mantık, Eğitim Psikolojisi Dersleri verdi. 33 yıldır Özel ve Devlet okullarında, Özel hastanelerde, Psikoloji Danışma Merkezlerinde, Rehabilitasyon Merkezlerinde, Anaokulu-Çocuk Yuvası v.b kurumlarda çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, kurum yöneticilerine, personellere, öğretmenlere, öğrencilere, anne ve babalara birebir, gruplar halinde danışmalık yapmakta ihtiyaç duydukları konularda serninerler vermektedir. 25 yıldır Özel Televizyonlarda, radyolarda, insan psikoloji konularında programlar hazırlayıp sunmaktadır. Çocuğunuzu Test Edin, Hatalı ve Doğru Anne baba Davranışları, Okul Öncesi Velühr için Hazırlamış olduğu Sorular ve Cevaplar isimli 3 adet ...

Psk. Ramazan Boyacı
Psk. Ramazan Boyacı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube