Travma sonrası stres bozukluğu (tssb)

Travma sonrası stres bozukluğu (tssb)

Travmatik bir olaya maruz kaldıktan sonra ortaya çıkan, yeniden yaşantılama, kaçınma küntleşme ve aşırı uyarılmışlık semptomları ile kendini gösteren bir sendromdur.

Travmatik olaylar kişinin yaşam bütünlüğünü tehdit eden olaylar olarak tanımlanır. Travmatik olaya verilen tepki korku, dehşet ve çaresizliği içerir. Çoğumuz bir travmatik olaya (sevilen birinin kaybı, ciddi bir hastalık, kaza veya kişisel saldırı.) şahit olmuşuzdur veya yaşamışızdır. Zamanla, yas dönemi geçer, acı azalır ve hayat normal halinde devam eder. Ama bazı kişiler travmatik olaydan sonra iyileşmeyebilir, travmadan dolayı aşırı stres veya kaygı yaşamaya devam ederler.

Bu kişiler sık sık olayı tekrar yaşıyor gibi görüntülerini (flashback) görebilir veya olayla ilgili kabuslar görebilir, rahatlamak, konsantre olmak veya uyumak gibi kolay şeyler zorlaşır, kendilerini sevdiği kişilere yabancılaşmış gibi hissederler. Bu durumda travma sonrası stres bozukluğundan bahsederiz.

Travma kişiye neler yaşatır ?

*Yoğun duygular. (Acı, terör, utanç, dehşet, yas

*Boşluk hissi (İnkâr, inançsızlık, duyguda çözülme)

*Geri dönüşler (Olayın acı verici sahnelerini tekrar tekrar anımsama)

*Terk edilmişlik ya da reddedilmişlik hissi

*Yaşama dair olumlu beklentilerin kaybolması

Bu makale 29 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mine Karakaş

Mine Karakaş, Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Şu anda Gedik Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programında tez dönemindedir. Lisans eğitimi alırken İstanbul Tıp Fakültesi (ÇAPA) Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü, Nöropsikoloji Bölümü, Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezinde ve İstanbul Anadolu Adalet Sarayın da eğitim ve staj programını tamamlamıştır. Lisans eğimi sırasında Okan Üniversitesi ile eş zamanlı olarak yürütülen “Çocuk İstismarına Son Projesi” nde görev alarak öğrencilere “Çocuk ve ebeveynleri ihmal ve istismar konusunda farkındalık kazanma” eğitimi vermiştir. Yine staj süresince Prof.Dr.Doğan Şahin'in yanında Major Depresif, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Bipolar ve Kişilik Bozuklukları gibi klinik bozuklukların grup süpervizyon sürecine katılmıştır. Yüksek ...

Etiketler
Psikolog
Psk. Mine Karakaş
Psk. Mine Karakaş
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube