Ter kokusu önlemede ozon tedavisi

Ter kokusu önlemede ozon tedavisi

Terlemek özellikle sıcak havalarda vücudun kendini koruma mekanizmalarından birisidir, terleme sayesinde vücudumuzdan birçok toksin ve zehirli madde atılır.

Vücudumuzda 2 milyon ile 5 milyon arasında ter bezi bulunur. Vücut sıcaklığı yükseldiğinde otonom sinir sistemimiz bu bezleri uyarır ve derinin yüzeyine salınan ter sıvısı buharlaşırken vücudu soğutur.

Ter aslında su ve tuzdan (sodyum klorür) ibarettir. İçinde eser miktarda başka elektrolitler ve üre gibi maddeler de bulunur.         

Ter aslında su ve tuzdan ibaret olan,kokusuz bir sıvıdır. Ne var ki bakteriler, teri çoğalmak için bir ortam olarak kullanır ve terin içinde hızla ürer. Ayrıca ergenlikten sonra faaliyete geçen androjen adı verilen hormonlar da ter kokusuna neden olur. Sonuç olarak, terlemek doğal ve sağlıklı bir olaydır ama bunun yeri ve miktarı kişiden kişiye büyük değişkenlik gösterir.

Terin bakteri ve mantarlarla etkileşme girerek kokuşmuş hale gelmesi rahatsız edicidir. Rahatsız edici ter kokusu, genellikle hijyen kurallarına dikkat edilmeği için ortaya çıksa da bazı insanlarda bir rahatsızlıktır ve kişiler  dikkat etse de teri kokar. 
Bunun sebebi vücut yüzeyinde  bulundurdukları mikrop türlerinin ter ile yaptığı etkileşimdir.

Bu etki  aldıkları besinler ve hatta sahip oldukları  bir hastalık ( kronik böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği gibi ) sebebiyle kendilerine has bir ter kokusu oluşur.

Ozon tedavisi ter kokularını gidermede etkili  bir yöntemdir.

Ozon gazının direkt mikropları öldürme özelliğinden dolayı cilt yolu ile ozon verilme şekli olan ozon sauna yöntemi  en uygun yöntemdir.

Ozon saunadan sonra vücuttaki mikrop sayısı azalacağı veya kaybolacağından ,mikropların  ter ile etkileşimi olmayacağından ter kokusu olmayacaktır.

Ter kokusu şikayeti olanlara belirli aralıklarla özellikle yaz aylarında ozon sauna seansları önerilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Beytiye Baş

Uzm.Dr Beytiye Baş, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ter kokusu
Uzm. Dr. Beytiye Baş
Uzm. Dr. Beytiye Baş
Bursa - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube