Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları ve yutma bozukluğu ilişkisi

Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları ve yutma bozukluğu ilişkisi

 

Yutma bozukluğunun en temel semptomlarından biride tekrarlayan akciğer enfeksiyonları yani besinin akciğerlere kaçmasına bağlı gelişen zatürre tablosudur. Tedavi edilmediğnde kalıcı akciğer hasarları hatta ölümlere bile neden olabilir.  Senede 2'den fazla görülmesi önemli bir işarettir. Yutma bozukluğu olan hastaların neredeyse %40'ında sıvı ya da besin akciğerlere kaçmasına rağmen öksürme oluşmaz. Öksürme akciğerlerimizi enfeksiyonlara karşı koruyan en önemli reflekstir. Bu refleksin ortadan kalktığı durumlarda hasta ve yakınlarının bir yutma bozukluğu ile karşılaştıklarını anlamaları oldukça zordur. Semptomlar ancak kişi akciğer enfeksiyonu yaşadığında ortaya çıkar. 

Çocuk ve yetişkinlerde genel sağlık durumunda sürekli bozukluk, hırıltı, balgam, özellikle yemek esnasında boğulma ve stres belirtleri olduğunda yutma bozukluğundan şüphelenmek gerekir.  Akciğer grafisi ve labaratuvar testleri ile tanıya gitmek kolaydır.

Yutma bozukluğunun klinik işaretleri konusunda uyanık olmak gerekir. Erken tanı, uygun terapatik mudahelelerin yapılmasına olanak sağlar. Yutma bozukluğundan şüphe duyduğunzda hekiminize başvurarak uygun müdahelelerin yapılmasını sağlayabilirsiniz. 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Numan Demir

Etiketler
Disfaji
Fzt. Numan Demir
Fzt. Numan Demir
Ankara - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube