Taze balık kalbin yaşam iksiri

Taze balık kalbin yaşam iksiri

Haftada 3 kez balık menüsü kalp hastaliklari üzerinde olumlu etki yaratir.Balık, sadece kolesterolsüz protein kaynağı olmakla kalmıyor, yapısında bulundurduğu Omega-3 adlı yağ asitleri sayesinde, kalp ve damar sistemi için yararlı etkiler de gösteriyor. Omega-3 özellikle soğuk denizlerdeki yağlı balıklarda daha çok bulunuyor.

Ülkemizde ithal uskumru adıyla satılan Makarel ve kuzey denizlerinde yetişen somon balığı bu açıdan en önemli kaynaklar. Ayrıca havaların soğuması üzerine yağlanmaya başlayan özellikle Karadeniz balıkları da bu yağ asitlerini içeriyor düzenli olarak balık yemenin birçok olumlu etkisi vardır.

Ülkemizde yoğun miktarda avcılığı olan Sardalya balığı yine Omega asitleri bakımından zengin birer kaynaktır.Sardalya balığını yağda yapmaktan kacinin.Yagda pişirilen balıklarda Omega kaybı yaşanır.Sardalya yi özellikle ızgarada yada fırında yapmak zengin Omega 3 yağ asitlerinin baligin bünyesinde kalmasını sağlar.Balık yağında bulunan Omega 3 yağ asitleri EPA ve DHA, enflamasyonu azaltıyor ve trigliserid seviyesini düşürüyor. Bu asitler, aspirin gibi kan inceltici bir etkiye de sahip.Balık yağının bir diğer yararı da kan basıncı üstüne. Kılcal damarların gevşemesini ve genişlemesini kolaylaştırarak hem büyük hem küçük tansiyonu düşürüyor. Aynı zamanda kalp hızını az da olsa yavaşlatıyor. Yani kalbin işini hafifletiyor. Her balık aynı ölçüde omega 3 yağı içermez. Somon, kılıç, uskumru, ton, levrek, palamut, sardalya ve bazı lüfer çeşitleri yağlı oldukları için istavrit, hamsi, izmarit gibi balıklardan daha fazla omega 3 yağı içerirler. Üç yanı denizlerle çevrili güzel ülkemizde sağlıklı beslenmek için bir çok doğal kaynağımız var. Sadece kalp hastaları değil hepimiz balıkları mutfağımızın bir parçası yaparsak sağlıklı yaşama doğru bir adım daha atmış oluruz.

Bu makale 13 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Bekir Akkaya

Uzm.Dr Bekir Akkaya, 1984 Yılında Manisa Saruhanlı ilçesine bağlı Çakmaklı köyünde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2012 yılında Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. 

Mesleki çalışmalarına Özel Su Hospital'de devam etmektedir.

 

Etiketler
Omega
Uzm. Dr. Bekir Akkaya
Uzm. Dr. Bekir Akkaya
İzmir - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube