Taşikardi çeşitleri nelerdir?

Taşikardi çeşitleri nelerdir?

 

Düzenli atriyal taşikardiler:

Sinüs taşikardisi:

Sinüs taşikardisi: SA düğüm tarafından oluşturulan uyarıların fizyolojik veya patolojik olarak 100 vuru/dakika’nın üzerinde olması olarak tanımlanır. Genellikle bazı hastalıklar sonucunda oluşur.

Paroksismal atriyal taşikardi:

Genellikle ani bir şekilde gelişir. Genellikle başka bir kalp rahatsızlığı olmayan bireylerde gözlenir, kalp hızı genellikle 150-250 vuru/dakika düzeylerindedir.

Atriyal flatter:

Genellikle başka kalp hastalığı olan bireylerde oluşur (örneğin koroner arter hastalığı). Genellikle son derece yüksek atriyal vuru sayısı (220-400 vuru/dakika) olmasına rağmen kalbin kan pompalayan karıncıklarının kasılma sayısı bu hızın belli bir kısmından oluşur.

Düzensiz atriyal taşikardiler:

Atriyal Fibrilasyon:

Kalbin kulakçıklarında düzenli kasılmalar olmadan birbiri ile koordineli olmayan çok sayıda düzensiz uyarıların karıncık kasılmalarından sorumlu AV düğüme gönderilmesi sonucu kalp karıncıklarında da düzensiz kasılmaların oluşması sonucu oluşan düzensiz bir aritmi tipidir. Atriyal fibrilasyona neden olabilecek bazı nedenler şunlardır; stres, ateş, aşırı alkol tüketimi, vücut suyunun azalması, koroner arter hastalığı, kalp krizi vb.’dir.

Çok-merkezli Atriyal Taşikardi:

Bu tip taşikardide kalbin kulakçıkları senkronize bir şekilde kasılmasına rağmen, kasılmayı sağlayan uyarı SA düğümden kaynaklanmaz. Bir den fazla aynı anda oluşan uyarılar kulakçığın birçok noktasından oluşur. Bu tip taşikardisi olan hastaların bir çoğunda daha önceden bulunan akciğer hastalığı vardır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sedat Köse

Prof. Dr. Sedat KÖSE, 1966 yılında Yozgat'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimlerini Aydın, Hakkari ve Konya'da bitirdikten 1984 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olmuştur. Gülhane Askeri Tıp Akadamisi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında Hv.Tbp.Tğm. rütbesiyle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Elektrofizyoloji ve Aritmi Anabilim Dalında yapmış ve Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında; 1991-1993 yılları arasında Balıkesir 9. Ana jet Üs Komutanlığında uçuş hekimi olarak, 1997 yılında Hollanda Maastricht ve Belçika Aalst şehirlerinde bulunan akademik hastanelerde gözlemci olarak çalışmıştır. 2001 yılında ülkemizde ilk Atriyal Fibrilasyon Ablasyon işlemini gerçekleştirmiştir ve 2009 yılında Profesör unvanını alan Prof. Dr. Sedat Köse, aynı zama ...

Etiketler
Taşikardi nedenleri
Prof. Dr. Sedat Köse
Prof. Dr. Sedat Köse
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube