Tanısal eps nedir?

Tanısal eps nedir?

Ritm bozukluklarının tanısı için kullanılan testlerden en önemlisi elektrofizyolojik çalışmadır (EPS: ElectroPhysiological Study). EFÇ, kalpteki anormal ritmin nedenini bulmak için uygulanan tanısal bir testtir. İşlem öncesinde ritm bozukluğu için kullanılan ilaçların 3-5 gün önce kesilmesi gerekmektedir. Hastalar işlem günü EPS öncesi 6-8 saat aç bırakılırlar. EFÇ kalp kateterizasyonu ve anjiyografiye benzer şekilde sadece kasık ve/veya boyun bölgesine uygulanan lokal anestezi ile yapılmaktadır.

EFÇ ağrılı değildir, sadece lokal anestezinin iğnesi hissedilir. Bu işlemde damara yerleştirilen bir kılıf içerisinden elektrod kateter adı verilen ince teller/özel kablolar geçirilerek kalbe ilerletilir. Bu esnada röntgen ışınları kullanılarak (floroskopi) kateterin kalbin neresinde olduğu izlenir. Kalp içine gönderilen bu kateterler ile kalbin içinden değişik bölgelerden doğrudan kaydedilen elektrik sinyalleri gelişmiş bilgisayarlar aracılığı ile değerlendirilir.

EFÇ’da ayrıca kalp içinden uyarılar verilerek laboratuar şartlarında kalbin elektrik sisteminde sorun olup olmadığı incelenir. Ayrıca ritim bozukluğu ve çarpıntı oluşup oluşmadığı araştırılır ve varsa çarpıntıların türü ve çarpıntıya yol açan sorunlu bölgeler tespit edilir. Tanısal amaçlı EFÇ yaklaşık 15-30 dakika sürmektedir. İşlem sonrasında eğer hastada sadece tanısal test yapıldı ise kasık ve/veya boyundaki kateter kılıfları çekilir. Bu bölgeye 2-4 saat sıkı bandaj ve ağırlık uygulandıktan sonra hastalar ayağa kalkabilir. Klinik duruma göre EPS yapılan hasta aynı gün veya ertesi gün taburcu olabilir.

Elektrofizyolojik çalışma sırasında kalbin içinden test uyarıları verildiğinde çarpıntı hissedilir veya kalbe verilen uyarılarla çarpıntı meydana getirildiğinde hasta esas yakınmasına benzer şeyler hissedebilir. Bazen hızlı atış şeklindeki ritmi uyardıktan sonra düzeltmek için dışardan elektrik şoku vermek gerekebilir. Şok verme işleminden önce çoğu kez sizi uyutacak ilaç verileceğinden ağrı duymazsınız. Bunun dışında tanısal EPS testi ile ilişkili önemli sorunlar görülmez. En sık karşılaşılan sorunlar kasığa giriş yerinde şişlik veya morluklardır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Sedat Köse

Prof. Dr. Sedat KÖSE, 1966 yılında Yozgat'da doğmuştur. İlk ve orta öğrenimlerini Aydın, Hakkari ve Konya'da bitirdikten 1984 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olmuştur. Gülhane Askeri Tıp Akadamisi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında Hv.Tbp.Tğm. rütbesiyle tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997 yılında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Elektrofizyoloji ve Aritmi Anabilim Dalında yapmış ve Kardiyoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında; 1991-1993 yılları arasında Balıkesir 9. Ana jet Üs Komutanlığında uçuş hekimi olarak, 1997 yılında Hollanda Maastricht ve Belçika Aalst şehirlerinde bulunan akademik hastanelerde gözlemci olarak çalışmıştır. 2001 yılında ülkemizde ilk Atriyal Fibrilasyon Ablasyon işlemini gerçekleştirmiştir ve 2009 yılında Profesör unvanını alan Prof. Dr. Sedat Köse, aynı zama ...

Etiketler
Epstein-barr
Prof. Dr. Sedat Köse
Prof. Dr. Sedat Köse
Ankara - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube