Tam porselen kuronlar

Tam porselen kuronlar

Full porselen, porselen jacket de denilen tam porselen, doğal dişlerin ışığı geçirme özelliğini en iyi taklit eden kuron materyalidir. Bu nedenle estetik diş hekimliği uygulamalarında her zaman ilk olarak tercih edilir.  Işığı geçirmesi nedeniyle, doğal dişin derinlik hissini çok iyi şekilde taklit eder ve yüksek estetik görüntü verir. Bu özelliğinden dolayı özellikle ön grup dişlerde yüksek estetik beklenti için tam porselen kronlar tercih edilir.

Porselene dayanak teşkil etmesi için metal ya da zirkonya gibi altyapı malzemesi kullanılmadan, güçlendirilmiş özel porselenden hazırlanır. Bu nedenle de metal kuronlarda görülebilen  kuronun dişetiyle birleşim yerindeki gri çizgi görülmez. Metal destekli kuronlarla karşılaştırıldığında zirkonya destekli kuronlarda  ışık geçirgenliği olsa da geçirgenliğin doğal dişe benzerliği tam porselen kuronlar kadar değildir.

FULL PORSELEN KURONLARIN AVANTAJLARI

Porselen biyouyumlu bir materyaldir ve zamanla metalin korozyonuna bağlı oluşabilecek metal alerjisi riski tam porselende yoktur.

Işık doğal dişlerde olduğu gibi kronun içinden geçebildiğinden, Işıkta yansıma ve dağılma olmaz, dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar, böylece doğal dişe en yakın estetik sonuçlar elde edilir.

Tam porselen kuronlar, ısı ve elektriği iletmediği için dayanak diş dokuları maksimum düzeyde korunur.

Metal alt yapılı protezlerde gri diş eti renklenmesi görülür. Full porselen kuranların alt yapısında metal olmadığı için kuron ile diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.

FULL PORSELEN KURONLARIN DEZAVANTAJLARI

Diş kesimi, metal altyapılı porselen kuranlara göre daha dikkat ve ayrıntı gerektirir. Basamaklı diş kesimi gerektirir. Bu nedenle diş hekimin uzmanlığı ve tecrübesi önemlidir. aynı zamanda dikkatli ve titiz bir laboratuvar çalışması gerektirir.

Tam porselenin, bir dişten fazla gövdeye sahip ön köprülerde ve azı dişlere yapılacak köprülerde kullanılması tavsiye edilmez. Bu durumda metal veya zirkonya destekli köprüler tercih edilmelidir.

Çok daha dikkatli ve titiz bir çalışma gerektirdiğinden tam porselen kuronlarla yapılan diş tedavisi fiyatları yüksektir.

Bu tür kuronların kullanımına, diş tedavisi yapılacak bölge, hastanın estetik beklentisi, tedavi fiyatının göreli yüksekliği nedeniyle hastanın tedavi için ayırdığı bütçe dikkate alınarak diş hekimi tarafından karar verilmesi uygun olacaktır.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Sema Altunsoy

Dr.Dt. Sema Altunsoy 1971 yılında Konya'da doğmuştur. 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olmuştur. 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’ndan mezun olarak uzmanlığını kazanmıştır. Dr.Dt. Sema Altunsoy Çankaya'da yer alan muayenehanesinde hastalarını kabul etmektedir.

Etiketler
Porselen kron tedavisi
Dr. Dt. Sema Altunsoy
Dr. Dt. Sema Altunsoy
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube