T2dm hastalığı

T2dm hastalığı

Amaçları Tip 2 diyabetes mellituslu (T2DM) hastalarda biyobelirteç olarak salusin-α ve salusin-β'nın yararlılığını araştırmak ve diyabetik hastalarda diyabet şiddeti ve obezitenin salusin düzeyleri üzerine etkisinin olup olmadığını belirlemek. yöntemler Çalışmaya 55 T2DM tanısı konan ve benzer demografik özelliklere sahip 35 sağlıklı gönüllüden oluşan toplam 90 hasta dahil edildi. Salusinler, ticari olarak temin edilebilen bir ELISA kiti ile test edildi. Sonuçlar Kontrol grubuna göre T2DM grubunda salusin-β düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulunurken, salusin-α düzeyleri daha düşüktü (her ikisi için de p < 0.05). Ayrıca hasta grubunda, Spearman analizi, salusin-α ile açlık glukozu ve glise edilmiş hemoglobin (HbA1c) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir negatif korelasyon gösterirken, salusin-β'nın açlık glukozu ve HbA1c ile istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif korelasyonu vardı (her ikisi için p < 0.05). ). HbA1c gruplarına göre analiz edildiğinde, HbA1c >%9 olan hastalar, HbA1c < %9 olanlara kıyasla anlamlı olarak daha düşük salusin-α ve daha yüksek salusin-β seviyelerine sahipti (her ikisi için p < 0.05). Vücut kitle indeksi gruplarına göre incelendiğinde hasta ve kontrol gruplarının salusin düzeylerinde anlamlı farklılık yoktu (p > 0.05). Çözüm Sağlıklı bireylere kıyasla T2DM'li hastalarda serum salusin-α düzeyinin düştüğünü, salusin-β düzeyinin ise arttığını ve bunun T2DM-bozulmuş olarak daha belirgin olduğunu gösterdik. Ayrıca obezitenin diyabetiklerde salusin seviyeleri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösterdik. Bu çalışma, özellikle kontrolsüz T2DM'de salusin hedefli tedavilerin mevcudiyeti için bir temel sağlayabilir.

Bu makale 16 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun

Uzm. Dr. Derya Arğun, lisans öncesi öğrenimlerini başarıyla bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 2007 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2012 yılında İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

28 Eylül-13-Ekim tarihleri arasında İstanbul Aydın Üniversitesi'nde  Aromaterapi Eğitimi Katılım Sertifikası eğitimi almıştır. 

İstanbul Tabip Odası Üyesi, Türk İç Hastalıkları ve Uzmanlık Derneği gibi kurumlara mesleki üyeliği bulunmaktadır. 

 

Etiketler
t2dm
Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun
Dr. Öğr. Üyesi Derya Arğun
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube