Su altı diş hekimliği ve dalgıçlık

Su altı diş hekimliği ve dalgıçlık

Sualtı Diş Hekimliği

Derin sualtı dalgıçlarında “dalgıç ağız sendromu”olarak bilinen sendrom nedeniyle profesyonel dalgıçlar periodik olarak dişhekimi kontrolünden geçerler. Bu sendrom barodentalji olarak adlandırılır. Basınç değişimine bağlı olarak diş etleri problemlerine ve diğer diş rahatsızlıklarına bağlı diş ağrılarıdır. Diğer bir argıda dalgıçların hava regilatörlerini şiddetli ısırmalarından kaynaklanan diş ve diş eti ağrılarıdır.

Ağız apareyinin bir çok kişi için küçük olması bu duruma yol açmaktadır.Dalgıçların lastik koruyucularla apareyi kullanmaları bu sorunu çözecektir. Ağrı hissedildiğinde vakit kaybetmeden dişhekimine baş vurulmalıdır. Basınçtan kaynaklanan diş ağrıları ise dişteki çürük sorunlu dolgu, kırık diş tamamlanmamış kanal tedavisi ve diş ve diş eti abselerinden kaynaklanan şiddetli ağrılardır. Bu tür ağrılar çok tehlikeli sorunlara yol açabilir.

Bu nedenle dalgıçlar şu konulara dikkat etmelidir.

* Yeni çekilen ve geçici dolgular bulunan, kanal tedavileri tamamlanmamış dişler şiddetli ağrı ve iyileşmede gecikmelere yol açabilir.

* Hareketli protezleri olan hastaların protezin uyumunun iyi olması, gerekiyorsa düzeltilmesi hatta yeniden yapılması gerekir.

* Ağız apareylerinin plastik parçaları maliyeti arttırmakla birlikte dalış emniyeti açısından büyük önem taşımaktadır.
Diş hekiminizin periodik kontrollerini ihmal etmeyin

Dr.Ahmet KİĞILI

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Ahmet Kiğılı

Etiketler
Dalış
Dr. Dt. Ahmet Kiğılı
Dr. Dt. Ahmet Kiğılı
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube