Sosyal fobi!

Sosyal  fobi!

Sosyal fobi:başkaları tarafından izlenme ve değerlendirilme korkusudur. Basit bir utangaçlıktan, toplum içine çıkamamaya kadar uzanan bir perspektifte görülebilir. Normalde insanlar bazı durumlarda utanç yaşarlar ama bu geçici bir durumdur. Oysa  sosyal fobiklerde bu durum süreklidir.

Sosyal fobi toplumumuzda sıklıkla görülmektedir. Sosyal fobiye çoğunlukla depresyon, agorafobi yani açık alan korkusu, panik bozukluk eşlik eder. Sosyal fobili kişilerde; alkol kullanım oranı, ilaç bağımlılığı ya da kendini yemeğe vurma yaygındır. Bu alışkanlıklarla rahatlamayı tercih ederler.

Sosyal fobik kişiler adeta izole bir yaşam sürerler. Çoğu için dışarı çıkmak bir işkencedir.  Sürekli bir şeylerden kaçındıkları için başarı oranları da düşüktür.  Bir çok fırsatı kaçırırlar. Kendilerini yeterince gösteremezler. Gizleme çabaları da olayları daha kötü bir hale sokar.

Bu hastalığın temelinde reddilme, olumsuz değerlendirilme ve rezil olma korkuları vardır.

Özgüvenleri düşük olan sosyal fobikler genelde bağımlılığı onaylayıcı ailelerden gelirler. Pek çoğu da “ailenin iyi çocuğu olma” sendromu vardır. Uslu ve utangaç  olduğu, pek  konuşmadığı için onaylanan ve sevgi gösterilen çocuklarda daha sık görülür.

Sosyal fobi en çok hangi hallerde görülür?

Topluluk önünde konuşma

Topum arasında bulunmak

Başkalarının önde yiyip içek

Otorite konumundaki kişiyle konuşmak

Herhangi bir kuyrukta ya da yerde ilgilerin yönelmesi

Genel tuvaletleri ulanmak

Karşı cinsle konuşmak

 Sosyal fobikler neler yaşar? Sosyal fobilerde bir takım fiziksel sıkıntılar aşanır.

 En çok:Çarpıntı,titreme, terleme
Nefes almakta zorlanma
Midede rahatsızlık hissi
Göğüste ya da kalpte  sıkıntı, sıkışma  hissi
Sıcak yada soğuk basması
Başta ağırlık hissi-Baş ağrısı

Sosyal fobi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu kişilere “aman canım ne var çekinecek, onlarda senin benim gibi insan”  veya “aman niye utanıyorsun” gibi şeyler demek pek fazla işe yaramayacaktır.  Bunu ellerinden gelmediklerini söyleyecektirler. Sosyal fobiyi gizlemek yerine  bir uzmandan yardım almak en doğrusudur. İlaç+ psikoterapi çok iyi sonuçlar vermektedir.

 

 

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Reyhan Algül

Etiketler
Psikoterapi
Uzm. Psk. Reyhan Algül
Uzm. Psk. Reyhan Algül
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube