Solaryum.. kim girmeli, kim girmemeli?

Solaryum.. kim girmeli, kim girmemeli?

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de solaryum hızlı bronzlaşmanın en ekonomik yolu olarak son yıllarda giderek artan ölçüde talep görmektedir.Dünyada bronzluğun hala modasının  geçmediği, solaryuma gençler arasında çok fazla talep olduğu gözönünde bulundurulursa ,ileri yaşlarda kanser gelişme riski düşünüldüğünde bu konuda bir sağlık politikası oluşturulması gündeme gelmiştir.

Solaryumlarda kullanılan yapay UV lambaları % 95 oranında UVA ,% 5 kadar da UVB  ışını yayarlar . UVA ışını deri yaşlanmasında daha etkili olurken UVB ışını deri kanserleri ve melanom oluşumundan sorumlu tutulmaktadır.  UV radyasyon ile deri kanseri arasındaki ilişki çok basittir. UV radyasyona maruz kalınan süre arttıkça deri kanseri gelişme riski de artmakta, ayrıca deri daha hızlı yaşlanmaktadır. Özellikle hızlı veya 10 dakikada bronzlaştıran cihazlar olarak tanıtılan cihazlar oldukça yüksek dozda UV ışığı yaydıklarından oldukça sağlıksızdırlar ve uzak durulması gerekmektedir. 2012 yılında yayımlanan bir derlemede de solaryumun 35 yaş altında kullanımının melanom gelişme riskini yüzde 87 artırdığı ve yıllık kullanım sayısı yükseldikçe melanom riskinde de artış meydana geldiği, kanserojenik etkinin ortaya çıkmasının 10-15 yıllık bir süreç gerektirdiğinden gelişmesi beklenen melanom sayılarının artacağının tahmin edildiği kaydedilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü, ultraviyole solaryum cihazlarının birçok kişide kansere neden olduğunu belirtmiş ve Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi de, 2009 yılında solaryumu Sınıf 1 kanserojen olarak belirlemiştir.

Bütün bu bilgileri ışığında solaryumların tamamen sağlıklı bronzlaşma sağladığından bahsetmek mümkün değildir. Özellikle filtreleri ve ampulleri zamanında değiştirilmeyen hatta filtreleri sökülüp kullanılan nispeten piyasaya göre ucuz seans fiyatlarına sahip salonlarda risk daha da fazla olmaktadır. Ayrıca deri kanseri oluşma riski kişinin deri tipine, yaşına, aldığı toplam doza ve seans sayısına, vücudunda bulunan benler gibi birçok  etkene de bağlıdır.

Solaryuma dünyada  ilk yasak Brezilyada uygulanmaya başlamış sonra Belçika, Avusturya, Almanya, İspanya, Kanada gibi birçok ülkede ve Avustralya 'nın birçok eyaletinde 18 yaş altındakilerin solaryum kullanımı yasaklanmıştır. Amerikada Illinois eyaletinde ocak 2014 ten beri  18 yaşın altındakiler ebeveynlerinin izni olsa dahi solaryuma girememektedirler.

Türkiyede bu konuda sağlık Bakanlığı 2010 yılından beri benzer bir çalışma yürütmektedir. Ocak 2015 ten itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelikte 18 yaş altında solaryum kullanılması yasaklanarak 18 yaş üstü kullanıcıların onam formu imzalayarak bilinçli şekilde solaryum kullanmalarına izin verilecek ve solaryum merkezlerinin standardizasyonuda yeniden düzenlenecek.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta insanlarda şu bilinci oturtmak olmalıdır; tabii ki de birkaç kez solaryum kullanarak kanser olunmaz  ama solaryumun sağlık etkilerini, risklerini bilerek, solaryum kullanılmalıdır. Solaryumu kullananların her türlü olası sağlık ve  yan etkilerinden  kanser gelişiminden  mutlaka bilgilendirilmiş olmaları gereklidir.

Solaryum kimlere uygulanmamalıdır;

Tip1, yani hassas cildi olanlar, 18 yaşından küçükler, çok sayıda beni bulunanlar, çocukluk çağında sık güneş yanığı öyküsü olanların, premalign veya malign  cilt lezyonları bulunanların, güneşe bağlı ciltlerinde leke ve iz oluşmuş kişiler, kozmetik ürün kullananlar, ilaç kullananlar.

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Deniz Koral

Uzman Dr. Deniz KORAL Denizli'de doğdum, İlk orta ve lise eğitimimi İzmirde tamamladıktan sonra 1983 yılında Ege Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldum. Sırasıyla Kahramanmaraş Elbistan Karahasanuşağı Sağlık ocağı tabipliği ve Kahramanmaraş Merkez Verem Savaş Dispanserinde mecburi hizmetimi tamamladım. Ondokuzmayıs Ü. Tıp Fakültesinde Derive Zührevi Hastalıkları Uzmanlığımı 1983 yılında aldıktan sonra, askerlik görevimi de İskenderun Deniz Hastanesinde 1991 yılında tamamladım. Sırasıyla Seydişehir SSK hastanesi ve Konya SSK Hastanesinde çalıştıktan sonra 1995-1996 yılları arasında Adnan Menderes Ü. Tıp Fakültesi Anabilim Dalında kurucu öğretim üyesi olarak çalıştım, aynı yıl Ege Ü. Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalında 3 ay misafir öğretim üyesi olarak bulundum. 1996 yılında tekrar Konya SSK Hastanesinde uzman olarak çalışmaya başladım. ...

Etiketler
Solaryum zararlı mıdır
Uzm. Dr. Deniz Koral
Uzm. Dr. Deniz Koral
İstanbul - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube