Skolyoz ve tedavileri hakkında

Skolyoz ve tedavileri hakkında

Skolyoz bilinen en eski omurga deformitesidir.

Vakaların %80’inin nedeni bilinmese de Skolyoz; travma, doğumsal gelişim bozuklukları gibi birçok nedene bağlı olarak gelişebilir.

Skolyoz, omurganın sağa ya da sola doğru 10 derecenin üstünde eğilmesidir.

Skolyozda omurganın dışarıdan görünümü S ya da C harfine benzetilebilir.

Skolyozun görülme sıklığı % 0.2 - 6 arasında değişir. Kız çocuklarında daha çok görülen skolyozun İlk belirtileri omuzların ve kalçanın simetrik durmaması ve hastanın sırtında kabarıklık olmasıdır.

Skolyoza bağlı olarak kalça, kürek kemikleri ve göğüs kafesinde de kayma meydana gelir.

Tedavi edilmeme durumunda bel, sırt ağrısı, sinirlerde hasar, ileri yaşlarda akciğer ve kalp gibi organlarda ciddi sıkıntılar yaşanabilir.

Tüm bu fiziksel sorunların yanı sıra kişinin kendi dış görünüşü ile ilgili mutsuzluğu da göz önünde tutulmalıdır.

Skolyoz tanısı tüm omurgayı gösteren röntgen ile konur.

Beraberinde başka bir sorun olup olmadığını anlamak için MR çekilmelidir.

Tedavi skolyozun ilerleme hızına, eğriliğin derecesine, ek patolojilerin varlığına ve hastanın genel durumuna göre değişir.

Uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:

İzlem ve sürekli takip

Korse uygulamaları

Skolyoz egzersiz ve özel rehabilitasyon uygulamaları

Eğrilik kritik bir değerin üzerine çıktığında veya ek hastalıklara sebep olması durumunda son çare olarak cerrahi müdahale öneririz.

Günümüzdeki teknik gelişmeler ışığında güvenle uyguladığımız cerrahi tedavide sırta ya da bele, duruma göre iki bölgeye de vida ve çubuklar yerleştirerek omurgada düzeltme yapabiliyoruz.

Bu makale 10 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ömer Neşet Kişi

Op. Dr. Ömer Neşet Kişi, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, Çukurova Üniversitesi’nde tamamlayarak Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Mersın Anamur Devlet Hastanesi, Mersın Sılıfke Devlet Hastanesı, Mersın Toros Devlet Hastanesı, Mersın Mut Devlet Hastanesı, Özel Tarsus Medical Park Hastanesi, Tokat Devlet Hastanesi, Tokat Turhal Devlet Hastanesi, Çukurova Üniversitesi’nde hasta kabulü yapmıştır. Op. Dr. Ömer Neşet Kişi, mesleki çalışmalarına ise Ömer Neşet Kişi Klinikte devam etmektedir.   Ulusal ve Uluslararası Bilimsel Toplantılara Katılım Sertifikaları  ***Türk Nöroşirurji Derneği 24. Bilimsel Kongresi 20-24 Nisan 2010,Antalya,Türkiye ***TND Spinal ve Periferik ...

Etiketler
Skolyoz nasıl anlaşılır
Op. Dr. Ömer Neşet Kişi
Op. Dr. Ömer Neşet Kişi
Mersin - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube