Sınır tanımayan çocuklar! çocuğa sınır koymak

Sınır tanımayan çocuklar! çocuğa sınır koymak

Çocuğum beni hiç dinlemiyor, ne yapacağımı bilemiyorum…

Çoğu aile çocuklarına söz dinletememekten şikayetçi. Çoğuna göre çocukları patlamaya hazır bir bomba veya çok inatçı; istediğinin olması için yılmadan ısrar ediyor. Onlar da bu duruma karşı ne yapması gerektiğini bilemiyor. Genellikle de çocuklarına teslim oluyorlar.

Peki bu durum nasıl ortaya çıkıyor?

En başa döndüğümüzde, çocukların doğuştan itibaren istediklerini hemen almayı beklediklerini fark edebiliriz. Bebekken karnı acıktığında ağlar ve hemen doyurulmayı bekler. Ya da altını ıslattığında ağlar ve altının değiştirilmesini bekler. Yani onlar için, erteleme seçeneği yoktur. O an ne gerekiyorsa hemen yapılmalıdır.

Büyümeye başladıkça, çocuk iletişim kanallarını çeşitlendirmeye başlar. Artık sadece kendisini ağlayarak ifade etmez, bunun yerine konuşmaya, oyun oynamaya başlar. Ve bu dönemdeyken karşısındakini gözlemler, onu örnek alarak öğrenir. İşte bu süreçte, çocuğunun her istediğini yerine getirmeye çaba gösteren anne-baba, ileride şikayetçi olacakları özelliklerin tohumunu ekmektedir. Çünkü çocukların her zaman mantıklı istekleri olmamaktadır. Ama çocuğunu “mutlu” etmeye çalışan anne-baba, bu erişilmesi zor olan istekleri de yerine getirmeye çalışır.

Şikayetçi olunan, bir türlü laf anlamayan, inatçı ve evde otorite haline gelen çocuklar. Bu noktadan sonra aile, çocuklarının bu özelliklerinin onun kişiliği olduğu yanılgısına düşer ve bu durumun değişeceğine ilişkin umutsuzluğa kapılır.

Peki neler yapılabilir?

Öncelikle, çocuğun makul olmayan isteklerine hayır demenin onu sevmediğiniz anlamana gelmediğini unutmayınız!

Evde otoritenin, anne-baba olarak sizler olduğu gerçeğini gözden kaçırmayınız.

Çocuğunuza kurallar koyunuz ve bu kuralları uygulamada karı-koca olarak çocuğunuza karşı tutarlı olunuz.

Çocuğunuz kurallara uymadığı zaman onu ikaz ediniz ve onun inadına yenik düşmeyiniz.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu

Prof. Dr. Baybars VEZNEDAROĞLU, İzmir’de doğmuştur. İlkokul öğrenimini İzmir Namık Kemal İlkokulu’nda, lise öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini de başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1995 yılında Psikiyatri Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Baybars VEZNEDAROĞLU, halen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmasının yanısıra İzmir - Alsancak’ta bulunan özel muayenehanesinde bireysel danışmanlık, çift- aile danışmanlığı ve çocuk- ergen danışmanlığı konularında destekleyici görüşme ve psikoterapi hizmeti vermektedir. Ulusal ve uluslararası alanda pek çok bilimsel yayını ve ulusal ve uluslararası katılımlı kongre düzenleme ve bilim kurulu ...

Etiketler
Çocuklarda disiplin sağlanması
Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu
Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube