Sezeryan ve normal doğum sonrası toparlanma süreci

Sezeryan ve normal doğum sonrası toparlanma süreci

Sezeryan ve Normal Doğum Sonrası Toparlanma Süreci

Gebelik ve doğum kadının fizik ve ruh sağlığını ciddi derecede etkileyen önemli bir dönemdir. Özellikle loğusalıkta ve hatta ilk doğumlarda yetersizlik duygusu ve yorgunluk, hem fizik hem ruh olarak anneyi yıpratır.

Normal doğum veya sezeryan arasında loğusalık yönünden bir fark olmamakla beraber sezeryanda karında; normal doğumda vajina bölgesinde yapılan keside biraz ağrı olabilir .Bu gibi durumlarda doktorun tavsiye edeceği ilaçlar ve iyi bakım çok önemlidir.

Gebelik öncesi kilo ve görünüşe kavuşmak için acele edilmemelidir. Herkesin nekahat süresi, vücut direnci ve bakımına bağlı olarak değişir. Yaklaşık 40 gün olan loğusalık süresinde düzelme ve iyileşme çoğunlukla gerçekleşir. Bu dönemde kişisel hijjen ve çevre temizliği, bol proteinli beslenme ve bol sıvı tüketimi çok önemlidir. Emziren annelerin rahim ve karın kasları kasılarak daha çabuk kuvvetlenir. Ayrıca emziren annelerin ilk 6 haftada 5-10* kg kadar vermesi mümkündür. Tabiki doğrru beslenme miktarı ve bol sıvı alımı şartıyla.

Doğum sonrası bir süre korse kullanımı karın sarkmaları ve yürürken ağrılara iyi gelebilir. Hafif karın eğzersizleri ve yürüyüşler her zaman faydalıdır. Doğum sonrası anne ağrıları ve bebek bakımı nedeniyle uykusuz kalabilir. Bu onu yorgun ve stresli yapabilir.Bu gibi durumlarda bilgili ,tecrübeli ve sabırlı yakın arkadaş ve akrabalardan destek almaktan çekinmeyin. İyi uyku, sık duş ve olumlu düşünme bu dönemi atlatmak ve direncin artmasına katkı sağlar. Ziyaretçi kabulünde kısıtlanma (süre-sayı) yapınız. Gelen kişilerin el hijjeni ve hastalık taşımamalarına dikkat edilmelidir.

Emzirme ve gebelikten korunma

Doğumdan sonraki loğusalık süresince, enfeksiyon açısından yüksek risk nedeniyle, cinsel ilişki ertelenmelidir. İlk cinsel ilişkide emzirme olsa bile gebe kalınabileceği unutulmamalıdır. Bu dönemde prezervatif hem gebelikten,hem de enfeksiyondan loğusayı korur. Mutlaka aileler doktor kontrolünde kendilerine uygun gebelikten korunma yöntemi seçmelidirler. Anne ve bebek sağlığı için 2 yıldan önce gebelik düşünülmemelidir ve korunma yöntemleri kullanılmalıdır.

Doğum sonrasında emziren kadında östrojen yetersizliği olduğu ve yorgunluktan dolayı cinsel isteksizlik gelişebilir. Bu durumlarda eşlerin birbirlerine anlayış ve yardımseverlikle yaklaşmaları ilişkiyi kurtaracaktır .Ayrıca emziren kadında sıvı kaybı ve östrojen eksikliğ,i vajinal kuruluk yapabilir. Bu nedenle cinsel ilişki öncesi su bazlı kayganlaştırıcı kullanımı gerekebilir. Ayrıca enfeksiyondan korunma açısından cinsel ilişki öncesi duş ve temizlik çok önemlidir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nadide Korkut

Op. Dr. Nadide KORKUT, 1966 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1984 yılında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1992 - 1998 Yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1998 - 2000 yılları arasında Halkalı Kent Hastanesi'nde, 2000 - 2002 yılları arasında Bahçelievler Ömür Hastanesi'nde, 2002 -2010 yılları arasında Bahçelievler Jfk Hospital'de, 2010 - 2014 yılları arasında Bahçelievler Medical Park Hastanesi ve İstanbul Özel Memorial Hizmet Hastanesi'nde, görev almış olan Op. Dr. Nadide KORKUT, mesleki çalışmalarına İ.A.Ü. VM Medical Park Florya Hastanesinde devam etmektedir.   ...

Op. Dr. Nadide Korkut
Op. Dr. Nadide Korkut
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube