Sertleşme sorunu nedir? nedenleri nelerdir? teşhisi nasıl konulur?

Sertleşme sorunu nedir? nedenleri nelerdir? teşhisi nasıl konulur?

Sertleşme sorunu ereksiyon sorunu, iktidarsızlık, impotans olarak da adlandırılır ve bir erkeğin sürekli ya da tekrarlayan şekilde, cinsel performans için yeterli penil ereksiyonu (sertleşmeyi) sağlayamaması ve/veya koruyamaması” olayıdır. Tüm yaş grupları dikkate alındığında hafif orta ve şiddetli olarak yaklaşık %31 oranında görülmektedir. Kabaca her 3 erketen biri sertleşme bozukluğundan muzdariptir.

Yaş, şeker hastalığı, hipertansiyon, hipertroidi, kullanılan ilaçlar, geçirilmiş cerrahiler beyin omurilik hastalıkları basilica sertleşme bozukluğu nedenleridir. Teşhisi için iyi bir fizik muayene, labaratuar araştırmaları , gereğinde penil Doppler ultrasonografi yapılmalıdır. Gereğinde penil kavernozometri, anjiografi gibi ileri tetkikler yapılmalıdır. Tedavide öncelikle altta yatan tedavi edlebilir bir hastalık var ise tedavi edilmeli ve buna rağmen yeterli sertleşme elde edilemiyor ise tıbbi tedavi yapılmalıdır.

Sertleme Sorununda Tedavi Alternatifleri Nelerdir?

Tıbbi tedavide ilk tercih ağızdan kullanılan sildenafil, vardenafil, avanafil ve tadalafil gibi ilaçlar olmalıdır. Bu ilaçlar ağız yoluyla alınır ve hafif orta şiddette sertleşme sorunlarında oldukça etkilidir ve hasta memnıniyeti %80 lere ulaşmaktadır,.Baş ağrısı, kas ağrısı, mide barsak sorunları, burun tıkanıklığı ve yüzde kızarması gibi yan etkileri mevcuttur. Ağızdan alınan ilaçlar yetmediğ zaman penis içine yapılan enjeksiyon tedavisi mevcuttur. Bunun için öncelikle bir test dozu uygulanır ve cevap alınır ise ikili ya da üçlü karışım (bimix, trimix) ile hastalata aynen şeker hastalarında insulin tedavisinde olduğu gibi penis içi enjeksiyon tedavisi öğretilir.

İlişkiden 15 dakika önce hasta kendi kendine penis içi iğnesini yapar ve uyarı sonucu sertleşme elde eder. Bu tedavinin en önemli yan etkisi penisin uzun surely sert halde kalması (priapism) dır. Bu durum 4 saati geçer ise ciddi penil ağrılara neden olu ve acil tedavi edilmelidir. Bu tedavileri hasta istemiyor ve tölere edemiyor ise ESWT, PRP gibi alternative tedaviler yapılabilir. Tüm bu tedavilere cevap alınanıyor ve penis sertleşmesi elde edilemiyor ise cerrahi tedavi yani penil protez (mutluluk çubuğu) gerekir. Penil protez son noktadır ve sonuçları hem hasta hem de partner için oldukça yüz güldürücüdür. Memnuniyet %90 ın üzerindedir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Abdullah Armağan

Prof.Dr Abdullah Armağan, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak 1992 yılında Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayıp 2002 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

2003-2008 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2009-2010 yıllarında aynı fakültede Doç. Dr. Olarak çalıştı. 2004-2005 yıllarında bir yılı aşkın süreyle ABD Boston Üniversitesi, Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü’nde araştırmacı olarak,2010-2015 yılları arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,aynı üniversitede 2015 yılında Prof. Dr. ünvanını aldı. 2016- Mart 2019 yılında Bahçelievler Medicalpark Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına Mart 2019 yılı itibari ile özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Sertleşme bozukluğu
Prof. Dr. Abdullah Armağan
Prof. Dr. Abdullah Armağan
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube