Sertleşme bozukluğu nedir?

Sertleşme bozukluğu nedir?

Sertleşme bozukluğu nedir?

Sertleşme bozukluğu nedir?
Erektil disfonksiyon olarak da bilinen sertleşme bozukluğu cinsel ilişkilerin tümünde veya neredeyse tümünde cinsel etkinlik sonuçlanana kadar sertleşmeyi sağlayamama ve sürdürememe veya yetersiz sertleşmenin olmasıdır.Bu sorun her cinsel etkinlik sırasında olabileceği gibi sadece belli cinsel etkinliklerde de ortaya çıkabilir.


Sertleşme bozukluğu görülme sıklığı nedir?

Dünyada yapıaln çalışmalar  farklılık gösterse sertleşme bozukluğu sıklığı yaşla bilikte artmaktadır.  40-70 yaşları arasında  %50  oranına ulaştığı biidlirilmektedir. Türkiye’de  yapılmış bir araştırmaya göre sertleşme bozukluğu sıklığı ise %69,2 olarak tespit edilmiştir.  Bu durum cinsel birleşmeyi engellemesi nedeniyle acil bir durum olarak görüldüğünden başvuru sıklığı artmaktadır.

 

Sertleşme bozukluğu sebepleri nelerdir?

Sertleşme bozukluğunun ortaya  çıkmasında ve sürmesinde çok sayıda birbiriyle ilişkili etkenin var olduğu bilinmektedir. Bu nedenler organik ve psikojenik olarak ikiye ayrılabilir.

Psikojenik ve organik nedenlerin birçok vakada içe içe olması ayırıcı tanıda zorluklar yaratabilmektedir. Sertleşme bozukluğu organik bir nedene bağlı olarak ortaya çıksa da genellikle kişide performans kaygısına yol açarak hastalığın daha da ilerlemesine yol açabilir.

Sertleşme bozukluğunun fiziksel nedenleri arasında tansiyon yüksekliği, kan yağlarında yükseklik(hiperlipidemi), şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, testesteron düşüklüğü, hipotroidi, epilepsi, Parkinson hastalığı, prostat ameliyatı gibi cerrahi girişimler, ilaç kullanımı, alkol madde kullanımı sayılabilir.

Psikojenik nedenler olarak performans kaygısı, psikososyal stresörler, depresyon, kaygı bozukluklarını sayabiliriz.

 

Sertleşme bozukluğu nasıl tedavi edilir?

Eğer organik nedenler düşünülüyorsa, tanı ve ayırıcı tanıya götürecek incelemeler yapıldıktan sonra altta yatan nedene uygun tedavi (ilaç tedavileri, penise enjeksiyon tedavileri, vakum uygulaması ve penil protezler gibi) uygulanır.
Eğer psikojenik nedenlere bağlı sertleşme sorunu varsa bu konuda deneyimli psikiyatrist ve psikologlar tarafından cinsel terapi uygulanabilir.

Bu makale 25 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu

Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu lise öğrenimini İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakülte’sinde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2009 yılında Tıp Doktoru ünvanı almıştır. Uzmanlık eğitimini Adnan Menderes Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında tamamlamış ve 2016 yılında Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 2017-2019 yılları arasında Denizli Devlet Hastanesi'nde psikiyatrist olarak görev yapmıştır. Prof.Dr.Hakan Türkçapar tarafından verilen Bilişsel Davranışçı Psikoterapi (BDT) eğitimini, Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD) tarafından düzenlenen cinsel terapi eğitimini tamamlamıştır. Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından verilen destekleyici psikoterapi eğitimi ve Davranış Bilimleri Enstitüsü'nün düzenlediği EMDR eğitimini ( Eye Movement Desensitizasyon and Reprocessing - göz hareket ...

Etiketler
Sertleşme sorunu
Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu
Uzm. Dr. Burcu Gülün Manoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube