Sanal rehabilitasyon

Sanal rehabilitasyon

REHABİLİTASYONDA YENİ UYGULAMA  BİLGİSAYAR DESTEKLİ SANAL REHABİLİTASYON

Rehabilitasyon nedir? Hedefleri nelerdir?

 Rehabilitasyon hastalık veya travma nedeniyle kaybolan veya azalmış  fonksiyonu iyileştirilmesini hedefleyen tedavidir. Hayatına devam eden çoğu hasta için hayatının önemli bir parçasıdır. Nörolojik ya da ortopedik etkilenimler sonucunda kişilerde sonrası gelişen hareket ve denge kaybı, kas güçsüzlükleri özürlülükler nedeniyle yaşam kalitesi ve fonksiyonel bağımsızlığı etkilenmektedir. Rehabilitasyonun hedefi, etkilenimlere rağmen günlük yaşan aktivitelerinize devam edeceğiniz güç yetenek ve güveni yaratmaktır.

Rehabilitasyonda kullanılan yöntemler nelerdir?

Rehabilitasyonuda  klasik tedavi yöntemleri ve farklı rehabilitasyon yöntemleri, yardımcı cihaz kullanımı ,grup egzersizleri gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Hastayla birebir etkileşim gerektiren bu tedaviler uzun bir tedavi sürecini gerektirmektedir. Felçli ve benzeri hastalıkların tedavisi amacıyla uygulanan yatak içi egzersiz aktiviteleri  ve egzersiz yaklaşımları uzun süren rehabilitasyon süresince sıkıcı hale gelmekte ve bu da hastanın motivasyonu düşürerek, aktif katılımını azaltmaktadır. Güncel rehabilitasyon yaklaşımlarını uygularken tedavi süresince limitasyonlar oluşabilmektedir. Bu nedenle,  yaratıcı tedavi yaklaşımlarına ihtiyaç duyulmaktadır

Sanal Rehabilitasyon nedir?

 Sanal gerçeklik, bilgisayar yazılımları ve donanımları kullanılarak sanal ortamda gerçek dünya ortamının yaratılması yani simülasyonudur. Son zamanlarda bilgisayar sistemlerinin rehabilitasyon alanında kullanımı klinikte kabul görmektedir.

 Sanal gerçeklik eğitimi 1990’lı yıllarda öncelikle bilgisayar oyun teknolojisinde ve savunma sanayinde kullanılmıştır.2000’li yılların başında ise başta ABD olmak üzere sanal gerçek ortam yaratarak kişilerin rehabilitasyonunda klasik rehabilitasyondan daha hızlı ve etkin sonuçlar alınabileceğini göstermiştir. Ortam hakkında bilgi sağlanması gerçek dünyada duyular (görme, işitme, dokunma,koku) yoluyla mümkün olurken, sanal dünyada birtakım cihazların kullanımını gerektirmektedir Görsel bilgi sağlamak amacıyla bilgisayar ekranı, LCD ekran,cihazlar kullanılabilmektedir. Sanal rehabilitasyonda hastalar  çeşitli sanal gerçeklik donanımları (bas sensör, denge tahtası, kumanda vs ) kullanılarak egzersizler kişinin ihtiyaçlarına uygun olarak bireyselleştirilmektedir. Sanal gerçeklik  oyun sistemleri kullanıcılar bilgisayar tarafından oluşturulan senaryo (sanal dünya) ve üç boyutlu etkileşim izin vermektedir .Sanal rehabilitasyonun kullanılması bire bir tedaviye olan gereksinimleri azaltır. Hastayı motive ettiği ve geri bildirim sağlamasıda tercih edilme sebeplerindendir

Sanal Rehabilitasyon Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

 Sanal gerçeklik uygulamaları  İnme, Parkinson, Multible Skleroz, Serebral Palsi başlıca olmak üzere  farklı hastalık gruplarında kullanılmaktadır. Bunların dışında ortopedik uygumalar sonrası kas güçlendirmek amacıyla, denge  problemi olan hastalarda kullanılmaktadır.

Sanal gerçeklik egzersizlerinin başlıca avantajları nelerdir?

1.Hastaların motivasyonunu artırır.

2. Sanal gerçeklilik sensör teknolojisi sayesinde hasta tarafından yapılan hareket ve motor hareket gelişimleri ölçülür. Hedefe odaklı oyunlar sayesinde daha kompleks fonksiyonel davranışlar (planlama, doğru hamle için strateji geliştirme vs)  geliştirilir. Bu kazanımlar oyunlardaki seviye arttıkça daha karmaşık hale gelir ve kişinin performansını daha da arttırır.

3.Sanal gerceklilik  kullanılan ekipmanlar sayesinde hastanın görsel, işitsel, dokunma duyusunu arttırmakta kalmaz aynı zamanda hastanın normal yaşantısına daha iyi adepte olmasını sağlar.

4. Sanal gerçeklilik  teknolojisi yeni bir aşamadır ve rehabilitasyonun birçok aşamasında kullanılır.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Kübra Çekok

Etiketler
Sanal gerçeklik egzersizlerinin başlıca avantajları nelerdir?
Fzt. Kübra Çekok
Fzt. Kübra Çekok
İzmir - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube