Sağlıklı beslenme ve yaşam uygulayanların görüşleri

Sağlıklı beslenme ve yaşam uygulayanların görüşleri

Prof. Dr. M Canan Efendigil’in önerdiği Düşük Glisemik İndeksli Sağlıklı Beslenme Önerilerini Uygulayan Sağlıklı kişilerin düşünce ve deneyimleri:

İki aile iki görüş:

‘Mayıs 2009 da tekrar çok kilo aldığımı hissedip kendime göre bir diyete başladım. Özellikle kış ayları benim kilo aldığım aylar, havalar ısınınca ve dönem bitmeye yüz tutunca cesaret edip kendimi disiplin altına almaya çalışırım, geçmişte de uzun çabalar sonunda kilo vermeyi başarıp bu kilolara birkaç ay içinde tekrar geri kavuşurdum. Üç aylık çaba sonunda yine 4-5 kilo vermeyi başardım. Yalnız yıllar ilerlerdikçe kilolarım sadece yürümeyi değil, dizlerim ve belim üzerindeki baskıları ve rahat oturup kalkmamı da etkiler hale geliyordu. Eşimin ısrarı üzerine uzun zamandır ihmal ettiğim bir şeyi yapıp bir check-up tan geçmeye cesaret ettim. Hem bilgisine hem de doktorluğuna güvendiğim Canan Karatay’a gitmekten başka bir alternatif yoktu benim için. İlk check-up sonuçlarında Canan Karatay tansiyonumu ve şekerimi (insülin seviyesi) yüksek buldu ve eğer ciddi bir perhize girersem ilaçsız düzelme ihtimalim olduğunu söyledi. Kendimi kalp krizine aday insanlar arasında görmemiştim hiç bir zaman. Ailemde olduğu için diyabet olma ihtimalinden ise her zaman çekinirdim. Doktorum Canan Karatay’ın tavsiyelerini kendime düstur edindim ve eşimin de desteği ile harfiyen takip etmeye çalıştım. Bu kitapta zaten neler yapılması gerektiği anlatılıyor. Bu diyeti takip ederek ve hemen her gün bir saate yakın alçak tempolu olarak yürüyerek hem tansiyonumu kontrol altına almayı hem de insülin seviyemi düşürmeyi başardım. Bunu yaparken de 14 kilo civarında kaybedip lise kiloma geri döndüm, ayni zamanda giyisilerim XL den M ölçüsüne indi. Tabii bunun aile bütçemize olumsuz bir etkisi oldu ve eski giysilerimi verecek arkadaşlar da bulmaya çalıştım. Umuyorum ki onlar da kilo vermeyi başarıp benden aldıkları giysileri eskitmeden başkalarına hibe edebilirler. Ben bu kilomda daha senelerce kalmayı planlıyorum.’

Prof. Alp Eden

30.Ocak. 2011

*****

‘2009’un Ağustos ayında, eşime check-up yaptırmak üzere sayın Canan Karatay’a başvurduk. Canan Hanım, eşimin derhal kilo vermesi gerektiğini söyledi. Bunu sağlamak üzere de bize bir “eve sıfırlar” listesi ve örnek bir günlük menü verdi. Ayrıca, yemek aralarını uzun tutmamız, akşam en geç 8’de yemeği bitirmiş olmamız ve hergün en az yarım saat  yürüyüş yapmamız tavsiyelerinde bulundu. Gerek beslenme ve gerekse yürüyüş konusunda Canan Hanım’ın dediklerini eşimle birlikte ben de uyguladım. Buradaki tek motivasyonum eşimin kilo vermesine destek olmaktı. Yoksa 2 günde bir sıklığında yüzen ve 38-40 beden giyinen 40 yaşında bir bayan olarak benim, ne çok sevdiğim patatesten ne de sıklıkla yediğim simitten ya da makarnadan uzak durmam için kanımca bir sebep yoktu. Son yıllarda karın bölgemde biraz yağlanma başlamıştı, ama bu da bel fıtığından ötürü spor salonunda yapabildiğim hareketlerin kısıtlanmış olmasından kaynaklanıyordu (diye biliyordum !). 

Canan Hanım’ın diyetini uygulayarak ve yaz/kış demeden haftada en az 5 gün 1 saate yakın yürüyerek eşim 4 ayda 14 kilo verdi ve 1 yılı aşkın bir süredir kilosunu koruyor. Bunun yanı sıra:

• Kilo verirken halsiz hissetmedi. Tam aksine, her geçen gün enerjisi daha arttı,

• İnsulin değerleri normale indi,

• Kanındaki yağ değerleri iyileşti (trigliseriti düştü, iyi kolestrolü yükseldi),

• Tansiyonu 13-9’dan 12-7’ye düştü,

• Artık daha enerjik, çok yoğun bir günün ardından bile 1 saat dinlenerek toparlanabiliyor,

• Kriz zamanlarında tansiyonu yükselir ve aşırı heyecanlanırdı, şimdi çok daha hafif atlatıyor.

 Bendeki değişiklikler:

• Kilomda kayda değer bir değişiklik olmadan göbek üstü yağlarım eridi,

• 2-3 saatte bir ağzıma birşeyler atmam gerekir, yoksa elim-ayağım titrer ve bayılacak gibi olurdum (bu sebeple havuzdan apar-topar çıktığım bile olmuştur). Beslenme şeklimizi değiştirdiğimizden bu yana, tüm gün boyunca da aç kalsam kan şekerimde böyle bir dalgalanma yaşamadım,

• Tansiyonumda ara sıra olan oynamalar artık yok,

• Gazlı bir bünyem olduğundan nane çayına ya da karnıma sıcak su torbası koymaya sıklıkla ihtiyaç duyardım, şimdi bunlara nadiren ihtiyaç duyuyorum,

• Ayda en az bir kez yaptırmam gereken B12 iğneleri (ki yaptırmazsam kramplarım olurdu) artık gerekmiyor.

Sıradışı denebilecek bu beslenme şekline uyum sağlamak için başlangıçta özel bir çaba göstermek gerekiyor. Alışverişten tutun da evdeki menüye, gittiğiniz lokantaya, ne zaman nereye yürüyeceğinize kadar düşünerek hareket etmeniz gerekiyor. Bu alışkanlık geliştikten sonra ise bence işler eskisinden daha kolay. Şöyle ki,

“Eve sıfırlar”dan ötürü alışveriş daha kolay çünkü marketlerin bazı bölgelerine hiç uğramıyorsunuz ☺

Ayrıca, yemeklerin hazırlanması daha pratik: malzemeleri çiğden fırına verin / balığı ızgaraya atın, bir süre sonra yemek hazır. Yanına yoğurt / evde yapılmış bir turşu / lahana-karnıbahar salatası en güzel menü oluyor.

Akşam 8’den sonra birşeyler yememek de sanıldığı kadar zor değil, yediklerimiz geç vakte kadar bile bizi tok tutuyor.

Sağlıksız diyebileceğim yemeklerin ardından yaşanan yemek borusunda yanma, gaz, barsakların bozulması, bazen de zehirlenme gibi riskler, dikkatli yemenin sonucu en aza indiğinden bunlarla uğraşmak da gerekmiyor.

Yol yürümek insanı rahatlatıyor, hele zaten işiniz olan bir yöne gidiyorsanız ve İstanbul gibi çoğu zaman trafik olan bir yerde yaşıyorsanız, bazen araçtan daha hızlı bile gidebiliyorsunuz.

Fiziksel aktiviteyle desteklenen bu beslenme şeklinin, kendi  sağlığımızın sorumluluğunu üstlenmek ve olası hastalıkları önlemek yönünde önemli bir adım olduğunu düşünüyor ve böylesi somut sonuçları olan, bütünsel ve sürdürülebilir bu diyeti  bize kazandırdığı için Sn. Canan Karatay’a çok teşekkür ediyorum.

Neval Eren

30.Ocak 2011                   

*****

Murat Gönül

‘Bir yıl kadar önce (Aralık 2009)'da görünürde bir sağlık sorunumun olmamasına rağmen, Check-up yaptırmak amaçlı gittiğimde ilk kez beni muayene eden Canan Hocamızdı. Kendilerinin "düşük glisemik indeks beslenme programı ve koruyucu hekimliğe yönelik yaşam tarzı düzenleme tavsiyeleri" ile tam anlamıyla hayatım değişti. Elimdeki Check-up bulguları iyiydi, ancak "göbekte yağlanmanın başladığını" ve bunun sonucunda beni çevremdekilerle birlikte nelerin bekleyeceğini ayrıntılarıyla, tek tek yazarak açıkladı. Hastasının hayatını mükemmel bir hale getirme çabasında olan Değerli Hekimlerin varlığının çok önemli olduğunu o an derinden hissettim. Ve, çok şanslıydım. 

Hemen konu edilen beslenme programını bire bir uygulayarak ilk 6 haftada 6 kilo verdim, sonrası 3 kilo daha verdim ve şu an sabit denecek kiloda devam ediyorum. Boy 1.74 cm, Kilo 64. Tavsiye edilen yaşam tarzı-beslenme programı ile daha kaliteli gece uyku düzeni dahil daha sağlıklı bir vücut, beraberinde daha sağlıklı bir özel hayatı ve başarılı bir iş yaşamını da beraberinde getirmiş oldu. Üzerinden bir yıl geçti. Ve, yine çok şanslı olduğumu düşünüyorum. 

Yaşadığım bu muhteşem tecrübe, burada bahsi geçen beslenme programının başarılı olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.

Doktorum Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'a  içtenlikle teşekkür ederim’. 

Murat Gönül (40) 

İstanbul, Ocak 2011

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil

Prof. Dr. Canan KARATAY, 1943 yılında Elazığ'da doğmuştur. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Cerrahpaşa Üniversitesi Tedavi Kliniği'nde tamamladıktan sonra İç Hastalıkları uzmanı olmuş, daha sonra Liverpool Regional Cardiac Center'da Kardiyoloji uzmanlık eğitimini tamamlamış ve Kardiyoloji Uzmanı olmuştur.  İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde ve Cape Town’da eğitimini almış olduğu ‘femoral arter’ yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini ilk kez ülkemizde uygulamıştır. 1987-1995 yılları arasında ise State University of New York Health Science’de kalp hastalıkları alanında araştırmalar yapmıştır. Prof. Dr. Canan KARATAY, Kadıköy'de bulunan Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi'nde hastalarını kabul etmektedir ...

Etiketler
Kilo verme
Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil
Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil
İstanbul - Kardiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube