Saç kök hücre tedavisi

Saç kök hücre tedavisi

Saç kök hücre tedavisi konusunda son gelişmeler;

Elimizdeki mevcut tedaviler genetik saç dökülmesini durdurmaktan çok ancak yavaşlatabilmektedir.  Son yıllarda kök hücre veya diğer ismi ile otolog hücre transferi tedavileri umut vadetmektedir. Bu tedavi ile bir evreye kadar genetik saç dökülmesi olan hastalar fayda görür.

Saç kök hücre tedavisi veya stem cell tedavi nedir ?

Kök hücreler, vücutta bulunan farklı hücre türlerine dönüşme potansiyeline sahip hücrelerdir. Bunlar, vücutta belirli bir iş yapamayan ve  bir görev üzerinde uzmanlaşmamış hücrelerdir. Bu hücreler kök hücre olarak vücutta kalır diğer hücre türleri olmak için kendilerini bölebilir ve yenileyebilirler. Hasarlı dokuları bölerek ve değiştirerek vücuttaki belirli dokuları onarmaya yardımcı olurlar.

Saç kök hücre tedavisi kimler için uygundur ?

Erkek ve kadınlarda genetik nedenlere bağlı saç dökülmelerinin tedavisinde kullanılır. Saç dökülmesinin erken dönemlerin de kullanılan hastalarda daha iyi sonuç alınır.

Saç kök hücreleri nasıl elde edilir ?

Kulak arkası kanarından alınan 2.5 mm çapında yağ dokusuna kadar inen kalınlıkta deri adaları çıkarılarak özel bir alet içine yerleştirilir. Alet içinde deri adaları bir kök hücre süspansyonu olarak hazırlanır.

Saç kök hücre tedavisi nasıl yapılır ?

Kulak arkasından elde edilen deri adacıkları mikron düzeyinde partiküllere ayrıştırılarak saçların dökülmeye başladığı cilt alanlarına enjekte edilir. İşlem yaklaşık olarak bir saat kadar sürer.

Saç kök hücre tedavisi işlemi ağrılı mıdır ?

Deri adacıkların alınacağı bölgeye lokal anestezi yapıldığından işlem esnasında ağrı olmaz. Kök hücre enjeksiyonu ise 32 G iğnelerle yapıldığından ağrı düşük düzeyde hissedilir.

Saç kök hücre tedavilerinin sonuçları ne zaman görülmeye başlar ?

İşlemden bir ay sonra nakledilen kök hücreler etkisini göstermeye başlar, maksimum sonuçlar 6-12 ayda görülür.

Saç kök hücre tedavisi hangi yaştan sonra yapılabilir ?

Tedavi için bir yaş sınırı henüz yoktur. Önemli olan saç dökülmesi ilerlemeden yapılmasıdır.

Saç kök hücre tedavisinin yan etkileri nelerdir ?

Hastanın kendi dokusundan yapıldığı için allerji veya otoimmun riskler söz konusu değildir.  Ayrıca yabancı bir madde katkısı yoktur. Deri adalarının çıkarıldığı bölgede sterilizasyona dikkat edilmelidir aksi halde enfeksyon gibi riskler oluşabilir.

Saç kök hücre tedavisinden sonra nelere dikkat etmeliyim ?

Birkaç gün süre ile deri adalarının alındığı bölgeye enfeksiyon için antibiyotikli, krem uygulamak yeterli olacaktır.

Saç kök hücre tedavisi saç ekiminin yerine geçer mi ?

Saç dökülmesi gerçekleşmiş ve köklerini kaybetmiş olan hastalar ile saç dökülmesinin geç evrelerinde saç kök hücre tedavilerinin bir faydası olmayacaktır.

Saç kök hücre tedavisi saç ekimi ile kombine edilebilir mi ?

İşlemin birlikte yapılmasının faydalı olacağını gösteren sonuçlar yoktur. Genel kanı ayrı uygulamalar olarak düşünülmesidir.

Bu makale 17 Şubat 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ekrem Civaş

 Uzm.Dr Ekrem Civaş, 1977 yılında doğmuştur.Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 1999 yılında Dermatoloji Uzmanı olmuştur.  Saç hastalıkları ve Saç ekimi konusunda ilk önce Kanada ve Amerika’da temel saç cerrahisi eğitimi olmak üzere sırası ile Polonya, İsveç ve İspanya’da çeşitli kliniklerde deneyim paylaşımı ve ileri teknikler konularında çalışmıştır. Lazerle varis ve kılcal damar tedavisi, Lazerle leke tedavisi ve Lazerle ameliyatsız cilt germe konularında Cutera Akademinin 2005 New York  ve 2007 Barselona’da düzenlediği eğitimlere katıldı. 2009 yılında  alanında ilk sayılabilecek “Farklı vasküler lezyonların Nd-Yag lazer ile tedavisi ...

Etiketler
Saç dökülmesinin tedavisi
Doç. Dr. Ekrem Civaş
Doç. Dr. Ekrem Civaş
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube