Saç dökülmesi !

Saç dökülmesi !

     Lokal,saçlı bölgenin hastalıkları ve sistemik bir çok hastalık,psikojik sebepler,travma ve saçlı bölgenin enfeksiyöz hastalıkları kellik sebebi olabileceği gibi,sistemik hastalıklardan troid,şeker hastalığı,anemi ve kötü beslenme vitamin bozukluğu,hormonal sebeplerde kelliğe neden olabilir.

Erkeklerde en çok androgenetik (erkek tipi) saç dökülmesi karşımıza çıkarken ,bayanlarda günümüzde en sık karşılaştığımız saç dökülme nedeni traksiyon alopesi dediğimiz saçların uygunsuz bir şekilde aşırı traksiyonda bağlanması, yine kadınlarda kötü saç bakımı, boyama ve diğer saç işlemleri ayrıca sistemik nedenlerden de  hormonal ve psikolojik nedenler stress ön sıralarda saç dökülme nedenleri olarak kabul edilir.

Dolayısı ile tedavi gerek medikal gerekse cerrahi olsun öncelikle dökülmenin nedeni ortaya konmalı ve buna göre uygulanacak tedavi planlanmalıdır.

Erkeklerde daha sık karşılaştığımız erkek tipi androgenetik alopesidir ve bu yaklaşık olarak 50 yaşına kadar erkeklerin yüzde ellisini etkiler.

                   Erkek tipi saç dökülmesi alnın şakakların her iki yanından başlıyabildiği gibi tek başına tepe bölgesinden de başlıyabilir.

                   Kadınlardaki kellik ise saçların incelmesi zayıflaması seyrekleşmesi ve yaygın olarak da fronto parietal dediğimiz tepe bölgesinde görülür.

                   Farklı olarak traksiyona yani aşırı sert ve sıkı bağlamaya bağlı oluşan alopesiler de tüm kenarlardan dökülme olur.

                  Saç dökülmesinin tipini tesbit etmek için bir uzman doktor mümkünsede plastik cerrah yada dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.

                   Tesbit edilen saç dökülmesi sebebi ne ise öncelik o sorunu ortadan kaldırmaya yönelik olmalıdır.

                   Günde ortalama 100 adet saç dökülmesi normal kabul edilir.Bu ömrünü tamamlamış saçın dökülmesi şeklindedir,bunların yerine yeni saçlar çıkar.

                    Bazı ilaçlar kulanan ve kemoterapi gören hastalarda da yeniden çıkmak üzere aşırı saç dökülmesi görülür.

                    Kelleşme ileandrogen (erkeklik hormonu) arasında bir ilişki söz konusudur.Bir androgen hormon olan testesteron alfa-5-redüktaz isimli enzim tarafından DHT (dihidrotestesteron) a dönüştürülür.DHT de saç kökleri üzerindeki reseptörlere bağlanarak etkisini gösterir.

                    Tedavide tıbbı tedavi, beslenmenin düzenlenmesi, ek vitamin mineral desteği, lokal uygulanan besleyici ilaçlar ve yine saçlı bölgeye uygulanan mezoterapi olabileceği gibi,kellik oluşmuş sabitleşmiş vakalarda verici alan yeterli ise saç ekimi ile son yıllarda çok başarılı sonuçlar almaktayız. 

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ümit Borataç

Op. Dr. Ümit BORATAÇ, 1964 yılında Kıbrıs Lefkoşe'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini Kıbrıs'ta bitirdikten sonra Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimlerini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur. Ayrıca 2 yıl süreyle Londra Queen Mary University Hospital'da ve London Charing Cross Hospital'da Maxillofacial ve Sex Degiştirme Ameliyatları üzerine ihtisas yapmıştır.  9 yıl boyunca devlet hastanelerinde görev yapan Op. Dr. Ümit BORATAÇ, 1997 yılından bu yana özel kliniğinde hastalarını kabul etmekle birlikte İstanbul'da bir özel hastanede de çalışmalarına devam etmektedir. Ayrıca 2009 yılından beri Swiss Care Kliniği Londra'da da hastalarına hizmet vermektedir. ...

Etiketler
Erkek tipi saç dökülmesi
Op. Dr. Ümit Borataç
Op. Dr. Ümit Borataç
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube