Rotator manşet ( omuz kuşağı )

Rotator manşet ( omuz kuşağı )

Rotator manşet (Cuff) omuz ağrısının yaygın bir sebebidir. Ağrı aşağıdaki nedenlerden dolayı olabilir;

Tendinit: Rotator manşet tendonları (kirişler) zarar ya da tahriş olabilir.

Bursit: İltihap ve ya kabarma ile oluşan fazla sıvı veya ödem nedeniyle ağrı olabilir.

Sıkışma: Omuz ve kolumuzu yukarı kaldırdığımızda akromion ve rotator manşet arasındaki boşluk daralmış olur. Bu durumda akromion rotator manşette tahriş yaparak ağrıya sebep olur. Bu duruma omuz sıkışma sendromu denir ki erken tedavi edilmediğinde ciddi problemlere yol açmaktadır.

Rotator manşet ağrısı genç sporcular ve orta yaşlı insanlarda yaygın olarak görülür.

Kolunu yukarı kaldıran yüzme, tenis, bezbol gibi sporla ilgilenen genç sporcularda yaygın olarak görülür. Kağıt asma, duvar boyacıları, inşaat işçileri gibi kolunu yukarı kaldırarak çalışan kişilerdede yatkınlık yüksektir. Ağrı aynı zamanda basit bir yaralanma ilede oluşabilir. Bazen ise görünen belirgin bir neden olmayabilir.

Rotator manşet ağrısı genellikle omuz önünde belirgin şişlik ve hassasiyet ile kendini gösterir. Kolonuzu kaldırırken ağrı ve sertlik yapabilir. Yüksek bir pozisyondan kolunuzu aşağıya doğru indirirken ağrıda azalma olabilir.

 Başlangıç belirtileri hafif olabilir.ve hastalar erken aşamada tedaviyi kabul etmezler. Bu belirtiler şunlardır;

Günlük aktivite ve ya dinlenme ile geçmeyen hafif omuz ağrısı

Ağrı omuzun ön tarafından başlayın kolun yan tarafına dogru yayılır

Kolunu kaldırma ile oluşan ani ağrı

Tenis ve ya fırlatma sporlarında kolu havaya kaldırma ile oluşan ağrı

Sorun ilerledikçe, belirtilerde artış ve devamlılık;

Gece ağrısı

Güç ve hareket kaybı

Kolunu bel arkasına yerleştirme gibi aktivitelerde zorluk, örneğin düğmelerini zorla ilikleme ve ya fermuarını çekme…

 Ağrı ani olarak gelirse ve mevcut rahatsızlık ilerlerse omuz ciddi hale gelebilir, sonuç olarak tüm hareketler ağrılı ve kısıtlı olur.

Belirtiler, şikayetler ve tıbbı geçmişi tartıştıktan sonra, doktorunuz omuzunuzu muayene edip inceleyecektir. O herhangi bir alanda deformite, kas güçsüzlüğü, hassasiyet vs.. olup olamadığını inceleyecektir. Omuzunuzun hareket kabilietini ölçmek için bir çok farklı yönlere kol hareketi yaptıracak ve kol gücünüzü test edecektir.

 Omuz eklemi ilgili diger sorunlarıda kontrol edilmesi gerekmektedir. Ağrılarınızın kaynağından emin olmak için, boyun kaynaklı fıtık veya sinir sıkışma, eklem kireçlenmesi, romatizmal artrit gibi hastalıklar ekarte edilecektir.

Tedavi

Tedavide temel amaç ağrıyı azaltmak ve omuz fonksiyonlarını geri kazanmaktır. Tedavinin planlamasına  sizin yaş, aktivite seviyesi ve genel sağlık durumunuza göre karar verecektir.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Ahmet Can Ercan

İleri teknoloji desteği ile birlikte dünyada uygulanan manuel terapi konseptlerini harmanlayarak Türkiye’ de alanında öncü olmayı hedeflemiş bir fizyoterapisttir. Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki tüm gelişmeleri yakından izleyerek, fiziksel aktivitelerinizi tam kapasiteyle yapabilmenizi sağlamak ve doğru tedavi yöntemleri ile yaşam kalitenizi yükseltme amacındadır. Eğitim: Yüksek Lisans, Kırıkkale Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Programı; 2013 Lisans, Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü; 2002-2007 OMT (Osteopathic Manipulative Treatment ), Osteopati Cyriax Manuel Terapi Konsepti Mulligan Manuel Terapi Konsepti-Yeni Zelanda Matrix Ritm Terapi-Almanya İleri Düzey Manüplatif Tedavi Teknikleri Dynamic Tape Bantlama Eği ...

Etiketler
Gece ağrısı
Fzt. Ahmet Can Ercan
Fzt. Ahmet Can Ercan
Ankara - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube