Regl sancılarına iyi gelen besinler

REGL SANCILARINA İYİ GELEN BESİNLER

Regl sancılarına iyi gelen besinler

Kadınların en büyük problemlerinden biri, regl döneminde yaşanan duygu durum bozuklukları, ağrılar, fiziksel değişimler…

Peki bunlara ne iyi gelir, bu dönemde nasıl beslenmeliyiz merak ediyor musunuz?

Gelin bu dönemde bizlere iyi gelecek besinlere bir göz atalım;

 Her yerde olduğu gibi beslenmeniz  regl döneminde  de  büyük önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre yaşam tarzı, beslenme ve genel sağlık konuları, adet semptomlarını kontrol altına almada oldukça etkili.

İşte regl sancısına iyi gelen besinler…

  SU: Her yerde karşımıza çıkan olmazsa olmazımız. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu miktarda su içmek, regl sancısı da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununu çözebilir. Regl haftasında oluşan sivilceleri önlemek, kramp, kasık ve bel ağrısı, şişkinliği önlemeye de yardımcı olur.

  MUZ: İçeriğindeki yüksek B6 vitamini ve potasyum ile vücudun su tutma oranını azaltarak adet dönemindeki şişkinliğe iyi geliyor. Ayrıca potasyum içeriğinin yüksek olması adet dönemindeki sancı ve krampları azaltmakta oldukça etkili.

  ZENCEFİL: Ağrı kesici özelliği ile bilinmektedir, aynı zamanda iltihap giderici olarak da  kullanılabilir. Özellikle adet döngüsünün ilk 3-4 günü boyunca düzenli  zencefil tüketilmesinin yine sancılar üzerinde olumlu etki gösterdiği görülmüş.  

SOMON :   Omega 3 ve D vitamini yönünden zengin somon gibi yağlı balıklar adet sancıların azalmasına yardımcı olur. Sindirim sorunlarını hafifletmek  için kızartma yapmaktan kaçınılmalı fırında buğulama veya ızgara yöntemleri seçilmeli.

PAPATYA ÇAYI: Papatyanın kurutulmuş çiçekleri  çok sayıda terpenoid ve flavanoid içerir. Regl döneminde yaşanan kasılmalara  karşı doğal bir önleyicidir. Çok ağrılı günlerinizde günde 3 bardak tüketebilirsiniz ancak papatya çayının aynı zamanda uyku getirdiğini unutmamak gerekir , saat 17:00 den sonra tüketimi daha uygundur.

MELİSA ÇAYI: Spazmolitik(spazm gideren) özelliktedir, krampları geçirir ve kramp oluşumu engeller. Bundan dolayı normal zamanlarda veya regl döneminde kramp sorunu yaşayan kadınlar için çok faydalıdır.

REZENE ÇAYI: Rezene tohumu adet akışını canlandıran ve düzenleyen  özeliklere sahiptir. Bu bitki ayrıca, adet öncesi sendromu, menopozal bozukluklar ve küçük göğüslerin büyümesi gibi konularda da yardımcı olan fitoöstrojenlere de sahiptir.

 MAYDANOZ: Adet sancılarını gidermede ve bu süreci rahat geçirmede etkili olduğu kanıtlanmış bir bileşik olan apiold bakımından zengindir. Ayrıca bu süreçte sıklıkla gördüğümüz ödem problemini  çözmeye yardımcı bir besindir.

 ANANAS: İçeriğindeki Bromelain enzimi sayesinde kaslarınızı rahatlatmaya  ve adet ağrılarını hafifletmeye yardımcıdır .

YER FISTIĞI: Magnezyum ve B6 vitamini için en zengin gıdalar arasındadır. Araştırmalara göre, magnezyum bakımından zengin gıdalar, adet ağrıları için ve ayrıca PMS semptomlarında azaltma da  oldukça etkilidir. Dikkat etmemiz gereken mevzu yer fıstığının tuzlu  olmaması ve miktarı. Kalorisinin yüksek olduğunu unutmayın J

BROKOLİ: B6 vitamini ,A,C,E vitamini, kalsiyum , magnezyum, potasyum,çinko  gibi mineraller  içerdiğinden, adet ağrılarını gidermek ve PMS’den uzak durmak için en iyi sebzelerden biridir.

SUSAM:B6 vitamini, kalsiyum ve magnezyum için mükemmel bir kaynaktır. Susamda bulunan sağlıklı yağ asitleri, kasları rahatlatır,  böylece adet ağrılarını daha da azaltabilir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ: Demir, çinko omega-3 yağ asitleri ve lif içerir.

Magnezyum bakımından zengin olması nedeniyle su tutumuyla mücadele edebilir, ruh halinizi yükselterek adet kramplarını önlemeye , gerginliği azaltmaya yardımcı olabilir. 1 avuc kabak çekirdeği PMS semptomlarında  rahatlamayı sağlar.

BİTTER ÇİKOLATA:  Adet döneminde en çok ihtiyaç duyduğumuz besin şüphesiz ki tatlılar  J Kalori değeri yüksek tatlılar yerine yiyeceğiniz 20 gram bitter çikolata sizi mutlu ederken antioksidan etkisi ile kasların gevşemesine, rahatlamaya ve ağrıların azalmasına destek olur.

Regl döneminde size en çok yardımcı olacak vitamin ve mineraller ise ;

  KALSİYUM : Kalsiyum eksikliği, adet kramplarına neden olur. Yapılan araştırmalara göre kalsiyum alımının artması regl döneminde   duygudurum bozukluğu , konsantrasyon ve davranış bozukluğu gibi  semptomları azaltıyor .

İyi bir kalsiyum kaynağı; peynir, yoğurt, süt, ayran, kefir,badem,susam, ayçiçeği ve kabak çekirdeği , chia tohumu, balık türleri, lahana, ıspanak, karnabahar,pazı, incir..

MANGANEZ : Kalsiyum alımının artmasına rağmen, daha düşük manganez alımı ise adet öncesi dönemde duygudurum bozukluklarını ve ağrı semptomlarını artırıyor.

  Manganez  kaynağı besinler ; sert kabuklu meyveler(badem, fındık, ceviz vb.),kuru baklagiller( fasülye,     nohut, bezelye vb.), tam tahıl ürünleri(esmer pirinç,tam tahıl arpa, tam tahıllı buğday vb.),meyveler (ahududu, ananas,üzüm,çilek,böğürtlen,muz,kivi,incir vb.), sebzeler ve çay..

 D VİTAMİNİ:  Kemikler, ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforu D vitamini sayesinde alabilir.Yine  yeterli  doz D vitamini alımı adölesanlarda adet sorunları, dismenore(adet sancısı) ve premenstrüel sendromu( adet öncesi gerginlik sendromu) durumlarını iyileştirebiliyor.

İyi bir D vitamini kaynağı ise GÜNEŞTİRJ Bahar ve yaz aylarında yüz, kollar ve bacaklar güneş görecek biçimde günde 20 dakika güneşlenmek  yeterli  D vitamini alımı için önerilmektedir.

Son olarak aşırı tuz tüketimi vücutta sıvı tutulmasına neden olarak, göğüs kısmında duyarlılığı arttırır. Bu yüzden günlük maksimum 6 gram( yaklaşık 1 çay kaşığı )  tuz tüketmeli, bunun üzerine çıkmamanız önerilir. Ayrıca çay,kahve, çikolata gibi kafeinli besinlerin aşırı tüketimi uykusuzluk, titreme, göğüs hassasiyeti şikayetlerini arttırdığını unutmamalısınız. Regli döneminde ve öncesinde beslenmenizde yapacağınız ufak değişikliklerle bu süreci çok daha rahat atlatabilirsiniz

Bu makale 10 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Seda Candan Aras

Dyt. Seda Candan Aras Lise Eğitimi Ayrancı Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra dereceyle girdiği Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden başarıyla mezun olmuştur. Lisans hayatı boyunca; Ankara’ da birçok özel klinik ve hastanede staj yapmıştır. Özel bir klinikte iş hayatına başlamış olup ayrıca spor merkezlerine de sporcu beslenmesi ve kilo yönetimi üzerine danışmanlık vermiştir. Bununla beraber sağlıklı yemekler üreten firmalarda menü planlanması, sağlıklı tarif geliştirme, planlama ve kontrol aşamalarında görev almıştır. Sağlıklı Yaşam ve Beslenme alanındaki birçok kongre ve seminerlere katılmış, bu eğitimler sonrasında endokrinoloji, sporcu, onkoloji ve obezite diyetisyeni sertifikalarını almaya hak kazanmıştır.Aynı zamanda “fitoterapi” alanında eğitim almıştır. Yazılı basında beslenme ve diyet alanında birçok makalesi ...

Etiketler
Regl dönemi
Dyt. Seda Candan Aras
Dyt. Seda Candan Aras
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube