Rahim içi kalınlaşması (endometrium hiperplazisi)

Rahim içi kalınlaşması (endometrium hiperplazisi)

Adet gören kadınlarda her ay rahim içi tabakası (endometrium) dökülür. Düzenli adet görmeyen bayanlarda ise rahim içi tabakası kalınlaşır. Endometiyal hiperplazi halk arasında daha çok rahim zarı kalınlaşması olarak bilinmekte ve kanser öncüsü bu durum endişeler yaratmaktadır. Nitekim bu hastaların bazılarında rahim kanseri  gelişebilmektedir.

Polikistik over sendromu gibi yumurtlama problemi olan  kadınlarda rahim içi kalınlaşması oluşma ihtimali artar. Yeni adet görmeye başlayanlarda, menopoza yakın dönemde adet düzensizliği olanlarda, aşırı kilolu, şeker hastalığı olanlarda, sadece östrojen içeren hormon haplarını bilmeden kontrolsüz kullananlarda, östrojen salgılayan yumurtalık tümörlerinde yada kistlerde de rahim içi kalınlaşması görülebilir.

Rahim içi kalınlaşması olan kadınlar düzensiz adet kanamalarından şikayetçidir. Adet kanamalarının aşırı gelmesi, uzun sürmesi yada adet kanamalarının geç gelmesi durumlarında hastaların muhakkak ultrason ile değerlendirilmesi gerekir. Ultrasonda rahim içi kalınlaşması tesbit edilen hastalarda tanı için rahim içinden biyopsi yapılır. Biyopsi işlemi lokalveya genel anestezi yöntemlerinden birisiyle yapılabilir.

Rahim içi dokusunun incelenmesindeki diğer bir yöntem ise pipel denilen özel ince, plastik bir kanül yardımı ile biopsi işleminin yapılmasıdır. Bu işlem için anestezi gerekmez, oldukça kolay ve ağrısızdır. Poliklinik şartlarında oldukça rahat uygulanan bir yöntemdir. Hasta konforu oldukça yüksektir. Hangi yöntemle olursa olsun, alınan parça mikroskobik değerlendirme için patolojiye gönderilir.

Rahim içi kalınlaşma, rahim  kanserine dönüşebilme potansiyeli olan bir hastalıktır. Bu nedenle tedavisi yapılmalı ve hasta takip edilmelidir. Tedavi kalınlaşmanın derecesine ve hastanın çocuk istemine bağlıdır. Biyopsi sonucunda kanser hücresi görünmeyen hastalarda genellikle ilaç tedavisi verilerek hasta takip edilir. Tedavi sonunda ikinci bir biopsi yapılarak tedaviye cevap alınıp alınmadığına bakılır. Kalınlaşmanın  kansere dönüşme potansiyeli yüksekse veya hasta istemiyorsa ameliyatla rahim alınabilir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, 8 Ocak 1972 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Tıp eğitimini Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini Tokat Reşadiye Devlet Hastanesi’nde yerine getirmiş olan Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nin ve ameliyathanesinin kurulmasında aktif görev almıştır. 2009 yılında Ankara’da Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışmalarına başlamış olan Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, 2011 yılında Yardımcı Doçent, 2013 yılında ise Doçent unvanı almıştır. Yurtiçi ve yurtdışı dergilerde basılmış, kongrelerde yayınlanmış birçok makalesi bulunan  Doç. Dr. Aydın KÖŞÜŞ, mesleki çalışmalarına Ankara Ticare ...

Etiketler
Rahim duvarı kalınlığı kaç olmalidir
Doç. Dr. Aydın Köşüş
Doç. Dr. Aydın Köşüş
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube