Psikiyatrik görüşmeye nasıl hazırlanılır ve görüşme sırasında nelere dikkat edilir?

Psikiyatrik görüşmeye nasıl hazırlanılır ve görüşme sırasında nelere dikkat edilir?

Hekiminize psikiyatrik sorunlarınızı doğru anlatabilmek sizin daha iyi bir tedavi almanızı sağlayabilir.
Psikiyatrik görüşme diğer branşlardan farklı olarak tanı koyma sürecinin esas belirleyicisidir.
Hiç bir laboratuvar tetkiki ve radyolojik görüntüleme yöntemi bunun yerini alması şimdilik söz konusu değildir.

Bu görüşmenin ana omurgası ise kişisel geçmişe yaptığı vurgu ile diğer tüm muayenelerden ayrılır.
Görüşmeye başlamadan önce hekimin yeterlilikleri, görüşmemin yapılacağı yerin konumu ve ücret bilgisi iyi araştırılmalıdır.
Mümkünse erken gidilip bekleme salonuna geçmeden önce hekimin asistanına beklediğinizin hatırlatılması ve hekimin önceki seansını bölmemeye hassasiyet gösterilmelidir.
Odaya ilk girdiğinizde bir miktar gerginlik hissedebilirsiniz.
Hekimin tam karşısına değil de çaprazına oturmakta fayda vardır.

Eğer görüşmeye başlamadan önce süreyi öğrenemediyseniz hekiminizden bu bilgiyi almanızda fayda vardır

Birçok psikiyatristin kafasında belli bir süre ayırma planı vardır.

En ideal süre 45 dakikadır. Birçok yerde farklı uygulamalar olabilir. Bazen 30 dk, 20 dk, 15 dk, 5 dakika gibi uygulamalar vardır.

Bunlar uygun olmasa da şartlar gereği size önerilebilir. Kısa süreli bir görüşmede istediğiniz faydayı alamayabilirsiniz.

Yine de sürenin ne kadar olduğunu baştan bilmekte fayda vardır. Bu size önemli gördüğünüz konuları açabilme ve onların üzerine zaman harcayabilme fırsatı sağlar.
Hekimin not alması sizi endişelendirebilir.
Psikiyatristinizin not almasının size birçok katkısı olabilir. Sonraki görüşmelerde sizi daha iyi hatırlaması mümkün olur.
Bazı hekimlerse notu siz görüşmeyi bitirince almak isteyebilir ve konuşmaya daha çok odaklanmak isteyebilir.
Bu durumda hissettiğiniz bir endişe olursa hekiminizle paylaşmanız sizin için daha iyi olacaktır. Gergin bir görüşme yapmaktansa hekim sizin ihtiyaçlarınızı göz önüne alabilir.

Eğer gerginlik hissediyorsanız görüşmeye başlamadan önce havadan sudan muhabbetler edip ortama alışmayı deneyebilirsiniz.

Birazdan kimseye açmak istemeyebileceğiniz konular hakkında bilgi vermeniz istenecek olması sizi biraz gergin hatta sinirli kılabilir. Ama çoğu zaman bunlar hızla aşılır.

Fiziksel bir sorununuz olduğunda doğru tanı almak için tüm belirtileri hekiminize çok istekli bir şekilde sayabilirken çoğu insan tarafından toplumsal damgalanma anlamına geldiği zannedilen psikiyatrik belirtileri anlatmak o kadar kolay değildir. Zaten anlatmak isteseniz bile bir kısmını doğal bir süreç mi? Yoksa anlatmanız gereken bir özellik mi? Ayırmakta güçlük çekebilirsiniz.

Yargılanacağı endişesiyle çoğu birey belirtilerini yavaş yavaş anlatır. Hatta bu anlatma işinin, hekimle iş birliği ve iletişimin kuvvetleneceği ikinci veya üçüncü seansa kalması nadir de değildir.

Her şeyi istediğiniz gibi anlatamadığınız için kendinize kızmanız yerine, bu süreci başlattığınız için takdir etmeniz yerinde olacaktır.

Görüşme hayatın bir parçası olmalıdır. Kendinizi anket soruları dolduruyor gibi düşünmemeniz, olabildiğince aklınıza gelen tüm düşünceleri açıklamaya çalışmanız daha iyi olacaktır. Görüşme ve psikiyatristiniz ile ilgili duygularınızdan bahsetmeniz sizin daha iyi anlaşılmanıza katkı sağlayabilir.

Standart bir görüşme yoktur. Bu yüzden acele etmeniz hemen cevaplar almaya çalışmanızın faydası yoktur. Hekiminiz ilk görüşmelerde olabildiğince az konuşacaktır.

Sizinle ilgili yorum yaparken, söylediği şeyleri anlayıp anlamadığınızı eğer anlayamadıysanız nazikçe tekrarlamasını istemeniz çok önemlidir.

Unutulmaması gereken en önemli noktaysa bu görüşmenin profesyonel tarafı psikiyatristiniz olacaktır.

Hasta görüşmenin nasıl gideceğinde belirgin ama sınırlı bir rol oynar.

Psikiyatristiniz yıllarca aldığı eğitim ve edindiği deneyimle bu görüşmenin iyi geçmesi açısından % 51 ile daha çok sorumluluğa sahiptir. İnsanları anlamak için kazandığı bu  beceriler ile size mutlaka yardımı dokunacaktır.

Nelere dikkat edilmelidir.

Kendi davranış, düşünce ve duygularınızı açıklıkla paylaşmalısınız.

Hekiminizin yaptığı analizleri anlayabildiğinizden emin olmaya çalışın.

Psikiyatristinize güven ilişkisi kurabildiğinizden emin olmak için psikiyatrik görüşmenin amacı, sonucu, şekli, süresi ve ücreti gibi konularda açıklıkla konuşun.

Kesin ve katı inançlı olmak yerine düşünceleriniz üzerine ne gibi alternatifler olduğunu hekiminizle konuşun. Katılmadığınız yorumlarında kendi düşüncelerinizi açıklamaktan geri durmayın.

Erken tavsiyeler istemeyin, sizi tanımdan yapılacak yorumlar genel geçer herkesin bildiği işe yaramayacak yorumlar olabilir.

Eğer psikiyatristinizle anlaşmadığınız bir nokta varsa bu konuyu geçiştirmeyin.

Evet-hayır gibi kısa yanıtlar yerine açıklayıcı olmaya çalışın.

Savunmaya geçmemeye çalışın psikiyatristiniz ile iş birliği yaparak aktif bir şekilde beraberce düşüncelerinizi analiz etmeye çalışın.

Ek:

Önceki hastalıklarınız ile ilgili sorular gelecektir. Hastalıkla ilgili tüm kayıtları, varsa hastane yatışlarınız, yapılmış laboratuvar ve radyolojik görüntüleme sonuçlarını mutlaka yanınızda bulundurun.

Şimdiye kadar kullandığınız ilaçların listesi yanınızda getirin.

Soy geçmişiniz yani akrabalarınızda ki bedensel ve ruhsal hastalık bilgilerini öğrenmeniz işe yarayabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Erhan Yüksek

Uzm.Dr.Erhan Yüksek, 1987 yılında dünyaya gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tamamlayarak Psikiyatri Uzmanı olmuştur. İngilizce ve Almanca olmak üzere iki yabancı dil bilmektedir. 

Uzm.Dr.Erhan Yüksek, şuanda İstanbul Ümraniye'de bulunan Özel Çakmak Erdem Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Psikolojik
Uzm. Dr. Erhan Yüksek
Uzm. Dr. Erhan Yüksek
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube