Protez her zaman gerekli mi?

Protez her zaman gerekli mi?

Protez, insan vücudundaki eksik olan uzvun, yapay olarak imal edilip vücuda konulan maddedir. Bu madde bir cihaz işlevi görebileceği gibi sabit ve stabil de olabilir. Yani çok basitten çok karmaşığa değişik ürünler mevcuttur.

Protezler daha çok kol veya bacak için kullanılan yardımcı cihazlardır. Gel gelelim göz için, kalça için ve vücuttaki hemen her kemiğin eksikliğinde protezlerden faydalanılmaktadır. 

Protez için esas olan fonksiyonelliktir. Bir korsanın tahta bacağı için fonksiyonellikten çok bahsedilemese de yine korsanların kullandıkları çengel- ki el yerine kullanılmaktadır, bir cismi taşımak için göreceli olarak daha işe yarar ve fonksiyoneldir.

Bir kalça endoprotezinde fonksiyonellik çok aranmaz. Kalça kırıklarında o bölümün kaynaması alabildiğine zor olduğu için kırık olan kosım yerine, antialerjik maddeden yapılma ve bir o kadar dayanıklı olan sahte bir kalça kemiği konulur. Bacağın bağlantı yapabilmesi için gerekli hat ve boşluklara sahiptir. Hemen hemen kusursuz olan bu protezlerle yürüyüş çok kısa sürede yeniden normale dönebilmektedir.
Günümüzde protez ve ortez teknolojisi kendisini alabildiğine geliştirmiştir. Öyle ki, taban temasına ve yürüyüşün fazlarına göre gerekli olan kasları zamanında kasıp gevşeterek dışarıdan hiçbir şekilde belli olmayan uzuvlar yapılabilmekte.

Uzuv eksikliklerinde kozmetik kaygılar da göz ardı edilemeyecek bir başka husustur. Kullanılan malzemeler de aynı ölçüde gelişerek isteklere cevap verebilir duruma gelmiştir. Artık sık kullanılan neopropilen maddesi, esneklik, sağlamlık ve direnç açısından ciddi bir kolaylık sağlamaktadır. 

Tabii bu malzemelerin kişiye özel olması şart. Bir kişiye mükemmel uyun sağlayan protez, bir başka kişide kullanımı çileye dönen bir ağırlıktan başka bir anlama gelmez.

Tam anlamıyla faydalanabilnek için işini iyi yapan bir ekiple çalışmanız şart.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. M. Ergun Kayıran

Fzt. M. Ergun KAYIRAN, lisans eğitimini Dumlupınar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü tamamlayayarak Fizyoterapist unvanı almış ayrıca bir süre Almanya'nın Münih şehrinde klinik çalışmalar da bulunmuştur. 

2012 Yılında Gaziantep'de Yüksek Lisans eğitimimi tamamlamış, ' Bası Yaralarında Kuru İğne Uygulamasının Retrospektif İncelenmesi' konulu tez çalışmasını Gaziantep' teki muhtelif hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde hazırlamıştır. Doktora derecesi için yola çıktığı İstanbul Medipol Üniversitesi'nden sonra Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde eğitimine devam etmektedir.

 Fzt. M. Ergun KAYIRAN, mesleki çalışmalarına Gaziantep'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diz protezi
Fzt. M. Ergun Kayıran
Fzt. M. Ergun Kayıran
Gaziantep - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube