Pospartum doğum sonrası depresyonu

Bu cümleler size ne kadar tanıdık geliyor? Anne olarak kendimi yetersiz hissediyorum, bebeğimin bakımını yapamıyorum. Herkes bebek yetiştirmekle ilgili ayrı bir şey söylüyor, aklım karmakarışık. Bebeğim doğdu ve mutlu olmam gerekir ama ben kendimi çaresiz hissediyorum. Kendime olan güvenimi kaybettim, kilo aldım, kötü görünüyorum. Bebek yeterince beslenemiyor.

Pospartum doğum sonrası depresyonu

POSPARTUM DOĞUM SONRASI DEPRESYONU

Bu cümleler size ne kadar tanıdık geliyor?

Anne olarak kendimi yetersiz hissediyorum, bebeğimin bakımını yapamıyorum.

Herkes bebek yetiştirmekle ilgili ayrı bir şey söylüyor, aklım karmakarışık.

Bebeğim doğdu ve mutlu olmam gerekir ama ben kendimi çaresiz hissediyorum.

Kendime olan güvenimi kaybettim, kilo aldım, kötü görünüyorum.

Bebek yeterince beslenemiyor.

NEDİR?

Bebek doğduktan sonra kısa süren depresif duygu durumu normaldir.

Ancak depresif duygu hali birkaç hafta sonra hala devam ediyorsa veya durum kötüye gidiyorsa postpartum depresyon yaşanıyor olabilir.

Kişiler, genelde postpartum depresyonu anlamakta güçlük çekerler veya  bazıları bu durumdan utanabilir ve bu durumu saklamaya çalışabilir.

Annenin kendine yardımcı olabileceği bazı pratikler;

Bebeğinizle güvenli bir bağ oluşturmak önemlidir. Bebeğe sağladığı yararla birlikte bir anne olarak sizi daha mutlu hissettiren endorfin hormonunun sağlanmasına yardımcı olur.

Mükemmel ev kadını olmaya çalışmayın. Evde her gün yemek pişmesi, evin temiz ve düzenli olması önemli değildir. Yapmanız gerekenleri asgari düzeye indirin.

Duygularınızı kendinize saklamayın. Duygularınız hakkında konuşmak önemlidir.

Yardım isteyin ve size gelen yardımları kabul edin. Yardım isterken utanmayı gerektirecek veya kabul ederken suçluluk hissetmeyi gerektirecek bir durum olmadığına kendinizi ikna edin.

 

 

TEDAVİ

Psikoterapi, ilaç tedavisi ve güçlü sosyal destekle tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır.

Daha şiddetli durumlarda annede muhakeme bozukluğu oluşmuşsa yatarak tedavi gerekebilir

Psikoterapi sürecinde özellikle ailenin desteğinin ve sosyal desteğin ne ölçüde olduğu anlaşılıp değerlendirilmesi son derece önemlidir.

Sosyal destek; gebelik ve doğum sonrası dönemdeki kadının, annelik rolüne adaptasyon sürecini olumlu şekilde etkilemektedir.

Ayrıca danışanın bu süreçte annelik rolü ile ilgili beklentileri ve sorumlulukları ile ilgili kendi algısı özellikle ele alınmalı ve üzerinde durulmalıdır.

Bu makale 20 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay

Birgül Emiroğlu Bakay 1983 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve Lise Eğitimini İstanbul’da tamamladı. 2006 yılında Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 2007 yılında Maltepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına kabul edildi. Şizofreni Hastalarında İşlevsel İyileşme Ölçeği ’nin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışmasını İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde tamamladı. 2018 yıllında İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora programına kabul edildi ve “İnfertil Hastalarda İnfertilite Stresinin Yordanmasında Toplumsal Cinsiyet Algısı, Cinsel Mitler Ve Psikiyatrik Belirtilerin Rolü” konulu tezini tamamlayarak Psikoloji Doktoru ünvanını almaya hak kazanmıştır. Türk Psikologlar Derneği'nden Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Doğum sonrası depresyon
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Samsun - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube