Popüler bir hastalık: panik bozukluk

Popüler bir hastalık: panik bozukluk

Ruhsal hastalığı olan genellikle durumlarını gizleme eğilimindedirler, Panik bozukluğu olanlar hariç. Çünkü, yoğun endişe yaşayan, ölüm ya da hastalık korkusu yaşayan bu kişiler telaşla yardım arayışına girerler. Sağlık hizmetlerini en sık kullanan hastalar arasındadırlar. Oysa, depresyonu, sosyal fobisi, bir bağımlılığı olan ya da gerçeği değerlendirme yetisi bozulan kişiler yardım almakta gecikirler; genellikle yakınları tarafından bir hekime yönlendirilirler.

Genellikle, bu hastalar panik bozukluk tanısı almadan önce acil servislerde kardiyoloji, dahiliye, göğüs hastalıkları ve nöroloji uzmanları tarafından defalarca değerlendirilirler. Panik ataklar yaşayan hastalarda bu nedenler panik bozukluk gelişme olasılığı artar. Hastayı bir psikiyatriste yönlendirme geciktikçe; panik bozukluğu hastasının tedavi süreci çözümsüz bir hale gelebilmektedir. Bir kısım hasta bir psikiyatriste yönlendirilmeden panik bozukluğu tanısı alır. Bu hastalar tanılarına sahip çıkarlar. Çünkü, panik bozukluklu olmak, diğer ruhsal hastalıklardan daha kabul edilebilir ve popüler bir ruhsal hastalıktır.

PANİK ATAĞI NEDİR?

Aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku halidir. Genellikle, sıkıntı birden başlar ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar, azalarak dakikalar içinde kendiliğinden son bulur. Bir panik atak nadiren bir saatten uzun sürer.

Panik atağı belirtilerini listelersek;

Göğüs ağrısı

Çarpıntı, kalbin kuvvetli atması

Terleme

 Nefes darlığı ya da boğulma hissi

Soluğun kesilmesi 

Baş dönmesi, sersemlik hali, düşecek ya da bayılacak gibi olma

Uyuşma ya da karıncalanma

Üşüme, ürperme ya da ateş basması

Bulantı ya da karın ağrısı  

Titreme ya da sarsılma 

Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme

Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu

Ölüm korkusu.

Bu belirtilerden birkaçını birden yaşayan kişi, acil servislere ya da en yakındaki sağlık merkezlerine başvurur. Kendiliğinden panik atağının sonlanmasını beklemeleri zordur. Panik atakları geçirmek, o kişi de panik bozukluk olduğu anlamına gelir mi?

PANİK BOZUKLUĞU NASIL BİR RUHSAL BİR HASTALIKTIR?

Yineleyici Panik Atakları yaşanır. Panik atak yaşanmadığı zamanlarda da yeni bir panik atak geçirmeyi bekleme ya da her an atak gelecek endişesi ile yaşanır.

Atak anında  “kalp krizi geçirip ölme”, “kontrolünü yitirip çıldırma” ya da “felç geçirme” gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla sürekli üzüntü duyma ya da kötü sonuçlarına karşı önlem olarak (işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri yeyip içmeme, yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi) bazı davranış değişiklikleri görülebilir.

PANİK BOZUKLUĞU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Panik bozukluğu, ölüme, çıldırmaya ya da felç olmaya yol açan bir hastalık değildir. Panik Bozukluk tedavisinde, benzodiazepin kullanımı sonucunda hastaneye yatışlar gerekebilir. İlaç tedavileri yerine; ehil ellerde panik ataklarla baş etmeyi öğrenme kalıcı çözüm getirir. Bilişsel Davranışçı Terapi ile panik bozukluk tedavi 5 ila 10 seansta mümkün olmaktadır.   

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. F. Mükerrem Güven

Uzm. Dr. Mükerrem Güven tıp eğitimine 1983 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladı ve 1986 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yatay geçiş yaparak 1989 yılında mezun oldu.  1983  yılında psikiyatri ihtisasına Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladı ve 1998 yılında mezun oldu. İhtisası süresince şizofrenide ilaç tedavilerinin etkilerini araştırdı.  Uzm. Dr. Mükerrem Güven'in çok sayıda bilimsel yayını, ulusal ve uluslararası mecralarda sunulmuş bildirileri bulunmaktadır. 

Mesleki çalışmalarına Lara Anadolu Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Panik bozukluk nedir
Uzm. Dr. F. Mükerrem Güven
Uzm. Dr. F. Mükerrem Güven
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube