Polikistik over sendromu (pkos) nedir? nasıl korunabiliriz?

Polikistik over sendromu (pkos) nedir? nasıl korunabiliriz?

Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak PKOS için yardımcı olabilir. Daha sağlıklı bir yaşam tarzı, PKOS'u yönetmenin önemli bir adımı olarak kabul edilir. Bu; düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı kiloyu korumak ve sağlıklı bir diyet ile başlar.

Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluklardan biridir. PKOS görülme sıklığı tüm popülasyonlarda benzer olmakla birlikte %6-10’dur.

PKOS, erkek tipi kıllanma, menstruel bozukluklar ve polikistik over morfolojisi (ulstrason görüntüsü) ile karakterizedir. Klinik özellikleri arasında menstruel düzensizlik, androjen fazlalığı işaretleri (kıllanma artışı, akne) ve obezite sık görülmektedir.

PKOS vücutta birçok sistem üzerinde etkileri olan metabolik ve kronik, yani uzun süreli bir durumdur. Buna göre, tedavi yaklaşımları da klinik özelliklere göre belirlenmektedir ve temel amaçlar metabolik bozukluklar, kıllanma artışı, üreme tedavileri ve psikolojik ve duygusal durumu düzeltmektir. PKOS tedavisinde farmakolojik yaklaşımlar, üreme tedavisi ve kozmetik terapiler gibi tedavi yaklaşımları kullanılmaktadır.

Ayrıca, yayınlanan çalışmalara göre diyet, egzersiz ve davranış stratejilerinden oluşan yaşam tarzı müdahaleleri tedavinin en önemli basamağı olarak önerilmektedir. Diyet ve egzersiz PKOS’lu kadınlarda sağlıklı kiloya ulaşmak veya korumak, hormonal sonuçları ve genel sağlığı ve yaşam kalitesini optimize etmek için önerilmektedir. Kilo kaybı, diyet ve egzersiz insülin direncini düşürmeye ve menstruel anormalilikleri düzeltmeye olumlu etkiler sağlar. Ayrıca yumurtlama oranlarını arttırmakta ve ilişkili olarak üreme tedavisine yardım edebilmektedir.

Obezitenin ve beden-kütle indeksi (BMI)’nde artışın menstruel bozuklukları ve androjenleri arttırdığı, kilo kaybının klinik belirtileri azalttığı bilinmektedir. Egzersiz eğitimi kilo kaybı olmadan da hipertansiyon, insülin direnci ve yüksek glikoz seviyeleri gibi PKOS ile ilişkili metabolik risk faktörlerinin iyileştirilmesinde etkili bulunmaktadır. Egzersiz eğitimi hem obez hem de zayıf) olan PKOS’lu kadınlarda uygulanabilir bir yaklaşım olarak görülmektedir.

Siz de daha sağlıklı bir yaşam tarzına geçmek ve düzenli egzersizler için uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı faydalar:

 Androjenleri azaltmak

 İnsülin direncini arttırmak

 Adet döngülerini düzenler

 Yumurtlamayı uyarmak

 Doğurganlığı artırmak

 Enerji seviyelerini artırmak

 Benlik saygısını artırmak

 Kaygı ve depresyonu azaltmak

Bu makale 25 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Esra Karacan

Fzt. Esra Karacan, lisans önce eğitimlerinin ardından, 2014 yılında Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümünü 2018 senesinde başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist unvanı almıştır. 2018 yılında Yedietepe Üniversietesi  Genel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans'ına başlamış ve halen devam etmektedir. Ayrıca 2016-2017 yılları arasında İtalya'da Universita degli Studi di Foggia Fisioterapia (Fizyoterapi) Bölümünde eğitim almıştır. İleri seviyede İngilizce ve İtalyanca, Orta seviyede Arapça dil bilgisine sahiptir. Mart 2020 Dry Needling Trigger Point Therapy Course, IDNS Kasım 2019 Cinsel İşlev Bozukluklarında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Kasım 2019 Ürojinekolojik Problemlerde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kursu Nisan 2019 Duyu Bütünleme Problemlerinde Çevre Düzenlenmesi Kursu Ocak 2019 Kadı ...

Etiketler
Polikistik over sendromu (pcos)
Fzt. Esra Karacan
Fzt. Esra Karacan
Kırklareli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube