Pilor stenozu (pilor darlığı, mide çıkım darlığı) nedir?

Pilor stenozu (pilor darlığı, mide çıkım darlığı) nedir?

Pilor Stenozu, yenidoğan döneminde görülen cerrahi hastalıklar arasında sıklık bakımından ikinci sırada yer alır. Mide ile onikiparmak barsağı (duodenum) arasındaki fizyolojik geçiş bölgesinin (pilor) kas tabakasının kalınlaşmasına bağlı aşırı darlığıdır. Her 1000 canlı doğumdan birinde görülür. Erkek bebekler de kızlara göre 4 kat daha fazla rastlanır.

Pilor Stnenozu, 2-8'inci haftada başlayan ağız ve burundan fışkırır tarzda kusma ve su kaybı belirtileri ile ortaya çıkar. Beslenmeyle alınan içerik mideyi terk edemez ve kusma ile çıkarılır. Pilor Stenozun'daki kusma, sağlıklı bebeklerin beslenme sonrasındaki gaz çıkışı ile birlikte olan kusmasından çok farklıdır. Ağız ve burundan fışkırır tarzda gerçekleşir. Pilor Stenoz'lu bebekler verilen besini kustukları için sürekli beslenmeye isteklidirler. Kusmanın başlamasıyla birlikte kısa süre içerisinde bebekte sıvı-tuz kaybı belirtileri de ortaya çıkar.

Pilor stenozu tanısı, duvarı kalınlaşmış mide çıkışının Ultrason ile yapılan ölçümlerle tespit edilmesi sonucu konulmaktadır. Tedavide tek seçenek cerrahidir. Günümüzde gelişen tıp teknolojisi sayesinde, küçük bebeklerde de bu ameliyat laparoskopik (kapalı) yöntemle gerçekleştirilebilmektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Serdar Şiyve

Op. Dr. Serdar ŞİYVE, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış, Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı olmuştur.

Yenidoğan cerrahisi, Laparoskopik cerrahi, Üriner sistem cerrahisi, İnmemiş testis, Fıtık, Sünnet, Doğumsal Göğüs Deformiteleri (Kunduracı/güvercin göğsü) konularında uzman olan Op. Dr. Serdar ŞİYVE, mesleki çalışmalarına Medicalpark Gaziantep Hastanesi'nde devam etmektedir.
 

Etiketler
Pilor darlığı nedir
Op. Dr. Serdar Şiyve
Op. Dr. Serdar Şiyve
Gaziantep - Çocuk Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube