Partnerinizi tanıyın !

Partnerinizi tanıyın !

Cinsellikte, kadın – erkek ayrımına girmek cinselliği belirli kalıplara sokmaktan ve düşüncelerimizi karıştırmaktan baska bir işe yaramaz. Çünkü cinsel yaşantımızı ve dünyamızı şekillendiren birçok faktör vardır. Her bireyin farklı yasantıları, deneyimleri, aile yapısı, kişilik özellikleri mevcuttur. Kişinin içinde bulunduğu psikolojik bir durumu ya da partneriyle olan ilişkisi de cinsel yasantısını olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedir. Örneğin depresif bir duygudurumu olan bir birey, cinsel hayatında da sıkıntılar yaşayabilmektedir. Bu kişilerde cinsel isteksizlik, uyarılma güçlüğü veya cinsel işlev bozuklukları görülebilmektedir.

 Şahısların cinsel problemleri ne olursa olsun, tedaviye uyarılma evresini gözden geçirmekle başlanır. Yeterli bir uyarılmanın sağlanıp sağlanmadığına bakılır. Kişilerin, sağlıklı bir uyarılma yaşamaları için partnerleriyle sağlıklı bir iletişime girmeleri gerekir. Kişiler, kendilerini ne kadar rahat ifade edebilirlerse, sorunlarına cözüm bulmaları o derece kolaylaşır. Herkes farklı düşünebilir, farklı hissedebilir ve farklı davranabilir. Bu farklılıkları kesfedebilmek için konuşmak gerekir. En etkili ve dogru yöntem partnere bilgi vermek ve partnerden bilgi almaktır. Geribildirimler bir sonraki deneyimi daha olumlu ve güzel hale getirecektir.

 Ancak cinsellikle ilgili konusmak bircok kişinin yapamadığı bir davranıştır. Konuşarak kimin nasıl uyarıldığı, nelerden hoşlanıp hoşlanmadığı kolaylıkla anlasılabilir. Bireylerin iletişimi ne kadar sağlayabildikleri önemlidir. Birbirlerine gercek duygu ve duşuncelerini ne kadar aktarabiliyorlar ve bu aktarımı cinsel konularda da sürdürebiliyorlar mı?

 Bilgi kaynağımız yine partnerimiz olacaktır.

Yeterli bir uyarılmanın saglanıp sağlanmadığı, karsımızdakinin geribildirimleriyle kolayca anlaşılabilir. Her bireyin farklı uyarılma bölgeleri vardır. Bunları doğduğumuz andan itibaren bilmemiz mümkün değildir ancak zamanla öğrenebilecek, keşfedilecek bilgilerdir. Bilmek ve uygulamak deneyimle doğru orantılıdır. Bu bilgiler ilişki kalitesini olumlu etkiler, sağlıklı bir cinsel ilişkiyi de beraberinde getirir.

 Cinsel tedavilerin baslangıc basamağı uyarılma evresidir ki bu evre bütün cinselliği sekillendirir. Uyaranlar görsel, işitsel veya tensel olabilir. Kişilerin hangi bölgelerden, ne kadar sürede uyarıldıkları oldukca farklılık gosterebilir. Kişiler, isteklerini ya da istemediklerini rahatlıkla ifade edebilmeliler. Cinsel yasantılarına ve tabii ki hayatlarına basit iki kelimeyi sokmalılar. Evet ve hayır. Hayır, kelimesi ne kadar da negatif bir duyguyu hissettirse de bazı durumlarda oldukça olumlu bir işlevselliği olabilir. Cinsel yasantıda hayır'ı kullanmak birçok kapalı kalmış kapıyı aralayabilir. Mevcut olabilecek problemlerin cözüm yollarına yöneltebilir. Sağlıklı bir iletişim kurmak için rahatlıkla kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki her evet, aslında hayırdır.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Merve Tepeli Yürüten

 1976 yılında İstanbul’ da doğdu.  1998 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’ nü bitirdi.  Kognitif ve Davranışçı Terapiler, Aile ve Çift Terapileri, Cinsel İşlev Bozuklukları ve Tedavileri eğitimlerini tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikoloji Laboratuarında 3 yıl boyunca Psikolojik Testler üzerine eğitim aldı.  Sırasıyla Fransız Lape Hastanesi, Anadolu Ruh Sağlığı Merkezi, İsviçre Hastanesi ve Göztepe Şafak Hastanesi'nde Psikolog olarak görev aldı.  Psikoloji çalışmalarının yanısıra,Association For Coaching resmi kurumsal üyesi olan The Coaching Institude tarafından verilen Yaşam Koçluğu, Kurumsal Koçluk ve Yönetici Koçluğu eğitimlerini tamamladı.  Association For Coaching(London) tarafından düzenlenen Embracing Excellence, Ethics in Coaching başlıklı eğitim ve seminerlere katıl ...

Etiketler
Partnerinizi tanıyın
Psk. Merve Tepeli Yürüten
Psk. Merve Tepeli Yürüten
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube