Parmak deviasyonu, hallux valgus

Parmak deviasyonu, hallux valgus

Eminim size de çok tanıdık gelecektir. Bunun için önce bu durumun tanımını yapalım...

Hallux valgus; ayakta oluşan bir deformitedir. Başparmağın uç kısmının içe doğru dönmesiyle oluşmuş 3 boyutlu bir bozukluktur. Böylece parmağın vücuda yakın olan kısmında ise dışarıya doğru bir şişkinlik oluşur. bu şişkinliğin altında yatan sebep kemik yapıda oluşan bozukluk ve yer değiştirmedir.

Bu değişiklik rotasyonel ve deviasyon içerir. Başta da belirttiğim üzere bir ağrı yapmadığı için kimse bunun düzeltilebilir olup olmadığını düşünmez ve bununla yaşamaya devam eder.

Kozmetik açıdan bir dezavantaj oluşturmasının yanında ayakkabı kullanımı konusunda kısıtlama oluşturabilir. Çünkü genişlik açısından iz düşüm olarak ayak numarası da olduğundan büyük görünecektir.

Bu durum nadiren tek ayakta olabileceği gibi sıklıkla çift ayakta görülmektedir. Bu da bizlere açıkça gösterir ki, altta yatan önemli bir sebepten çok kişinin alışkanlıklarına yönelik olduğunu gösterir.

Bunun oluşumunu engellemek olduktan sonra düzeltmekten çok daha kolaydır. Birkaç basit noktaya dikkat ederek genç yaşta önlenebilir. Bunların başında sivri burunlu ayakkabıların uzun süreli kullanılmaması, çok uzun süreli ayakta durma gibi yorucu ve defortmite oluşturucu etkenlerin en aza indirgenmesi açısından faydalı olacaktır.

Eğer sizde varsa ve bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız, gece yatarken kullanabileceğiniz basit aparatlarla veya bantlama teknikleriyle yapıların bir süre yerinde tutulmasıyla  kendilerini olmaları gereken yere adapte ederler.

Uzun süreli ayakkabı giymekten kaçınarak gün içinde ayağınızı kalp hizasına kaldırıp oturarak dinlenmeniz, toprak veya kum zeminde çıplak ayakla yürümeniz fayda sağlayacaktır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. M. Ergun Kayıran

Fzt. M. Ergun KAYIRAN, lisans eğitimini Dumlupınar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü tamamlayayarak Fizyoterapist unvanı almış ayrıca bir süre Almanya'nın Münih şehrinde klinik çalışmalar da bulunmuştur. 

2012 Yılında Gaziantep'de Yüksek Lisans eğitimimi tamamlamış, ' Bası Yaralarında Kuru İğne Uygulamasının Retrospektif İncelenmesi' konulu tez çalışmasını Gaziantep' teki muhtelif hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde hazırlamıştır. Doktora derecesi için yola çıktığı İstanbul Medipol Üniversitesi'nden sonra Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde eğitimine devam etmektedir.

 Fzt. M. Ergun KAYIRAN, mesleki çalışmalarına Gaziantep'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Hallux valgus
Fzt. M. Ergun Kayıran
Fzt. M. Ergun Kayıran
Gaziantep - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube