Panik atak nedir?

Panik bozukluğu nedir? Nasıl tedavi edilir? Panik atak sırasında ne yapmalı bu yazıda bulabilirsiniz.

Panik atak nedir?

Aniden ve düzenli bir şekilde ortaya çıkmakta olan panik ve korku hissine panik atak denilmektedir. Hemen her insan hayatının belli dönemlerinde korku ve panik hislerine kapılabilmektedir. Bu his gergin durumlara karşı verilmekte olan doğal bir tepkidir. Fakat panik atak yaşamakta olan bir birey için endişe ve korku gibi durumlar düzenli olarak ve ortada hiçbir neden yokken oluşum göstermektedir.

Panik atak durumu ruhsal bir rahatsızlıktır ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkarak devamlılık göstermektedir. Kişinin hayat kalitesini ciddi oranda düşürmekte olan bu durumun mutlaka tedavi edilmesi tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

PANİK ATAK NEDENLERİ NELERDİR?

Panik Atak Nedenleri Nelerdir? Diğer pek çok ruhsal rahatsızlıkta olduğu gibi kesin bir şekilde neden ortaya çıkmakta olduğu bilinmemektedir. Fakat kişinin daha önce yaşamış olduğu travma veya aşırı stresli bir dönem böyle bir durum yaşamasına olanak sağlayabilmektedir. Yas ve travma gibi durumlar beyinde dengesizlik oluşturabilmekte ve bu duruma yol açabilmektedir.

Hastaların bazılarında ise genetik nedenlerden dolayı oluşum gösterebilmektedir. Aile bireylerinden bir tanesinde panik atak bulunmakta olan hastanın diğer insanlara oranla bu durumu yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.

PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Panik Atak Belirtileri Nelerdir? Belirtiler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Ani tuvalet ihtiyacı
  • Ateş basması
  • Baş dönmesi
  • Baygın hissetme
  • Boğulma hissi
  • Dehşet hissi
  • Ölme hissi
  • Genel titreme
  • Göğüs ağrısı
  • Hızlı kalp atışı
  • Kulaklarda çınlama
  • Kuru ağız
  • Mide bulantısı
  • Nefes darlığı
  • Parmaklarda karıncalanma
  • Terleme
  • Üşüme
  • Uyuşma veya iğne batması
  • Vücutta kopuk hissetmek

Panik atak durumunu yaşamakta olan bu belirtiler arasında en a 4 tanesini yaşamaktadır. Eğer belirtiler daha az ise bu duruma kısıtlı panik atak ismi verilebilmektedir. Genellikle 5 ile 20 dakika boyunca sürmektedir. Bazı vakalarda ise ataklar 1 saate kadar uzayabilmektedir. Kişinin durumunun şiddetine bağlı olarak panik atak sayısı değişim gösterebilmektedir. Bazı bireylerde ayda bir ortaya çıkmakta olan bu durum bazılarında ise haftada bir oluşum göstermektedir. Bu durum genel olarak korkutucu ve tehlikeli bir durum değildir ve kişinin zarar görmesine neden olmamaktadır.

Panik Atak Nasıl Teşhis Edilir?

Panik Atak Nasıl Teşhis Edilir? Öncelikle hastanın durumunu öğrenebilmek için öyküsünün dinlenmesi gerekmektedir. Hastanın neler yaşadığı hakkında detaylı bilgiler alınarak ve belirtiler de belirlenerek teşhis yapılabilmektedir. Teşhis için gerçekleştirilen muayene boyunca hasta ile ilgili pek çok bilgi elde edilmekte ve bununla birlikte genel durumunun nasıl olduğu öğrenilmektedir. Aynı zamanda hastanın ne kadar zamanda bir atak geçirmekte olduğu da sorgulanmaktadır. Teşhisin doğru bir şekilde konulması ile birlikte hastanın tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir. Böylelikle hastaya uygun tedavi uygulanarak hayat kalitesinin yükseltilmesine olanak sağlanmaktadır.

Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı?

Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı? Bu esnada ilk yardım bilgisi oldukça önemlidir. Atak geçirmekte olan kişinin oturtulması ve yavaş ve derin soluklar ile nefes alıp vermesi gerekmektedir. En az 4 saniye süre ile burundan soluk alıp ve yine 4 saniye boyunca dudaklarını büzerek de nefes vermesi gerekmektedir.

Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?

Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir? Öncelikle hastanın durumu hakkında detaylı bir bilgi elde edilmesi gerekmektedir. Böylelikle de hastanın durumuna uygun olarak hareket edilmektedir. Her hasta için farklı bir tedavi süreci uygun olabilmektedir. Bundan dolayı da tedavi süreçleri kişiye özel olarak oluşturulmakta ve böylelikle iyileşme sağlanmaktadır.

Kabul Kararlılık Terapisi (Acceptance and Commitment Therapy-ACT) ile Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?

Panik bozukluğu, tekrarlayan ve beklenmedik panik ataklarla karakterize bir anksiyete bozukluğudur. Kabul ve Kararlılık Terapisi (ACT), panik bozukluğunu etkili bir şekilde tedavi etmek için kullanılabilecek kanıta dayalı bir yaklaşımdır.

ACT’de, panik atak deneyimini kabul etmeye ve onlarla başa çıkmaya yardımcı olacak farkındalık becerileri geliştirmeye odaklanılır. Bu, panik atak sırasında ortaya çıkan fiziksel duyumları ve düşünceleri kontrol etmeye veya ortadan kaldırmaya çalışmadan gözlemlemeyi ve kabul etmeyi içerir.

ACT ayrıca kaygı gibi rahatsız edici duyguların varlığında bile kişisel değerleri ve hedefleri tanımlamanın ve bu değerlerle uyumlu eylemde bulunmanın önemini vurgular. Bu, panik bozukluğu olan bireylerin odaklarını panik ataklardan kaçınmaya veya panik atakları bastırmaya çalışmaktan uzaklaştırmasına ve bunun yerine tatmin edici ve anlamlı bir hayat yaşamaya odaklanmalarına yardımcı olabilir.

ACT kullanılarak panik bozukluğu tedavisi tipik olarak farkındalık uygulamalarının, bilişsel yeniden yapılandırma tekniklerinin ve maruz kalma terapisi gibi davranışsal stratejilerin bir kombinasyonunu içerir. Her zaman gerekli olmamakla birlikte ilaç tedavisi de ACT ile birlikte kullanılabilir.

Genel olarak ACT, kaygı gibi rahatsız edici duyguları ortadan kaldırmaya veya kontrol etmeye çalışmak yerine kişisel değerlere ve hedeflere bağlılığı ve kabulü vurgulayan panik bozukluğunun tedavisinde şefkatli ve etkili bir yaklaşım sunar.

Bu makale 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Dursun Hakan Delibaş

İnönü üniversitesi tıp fakültesinden 2007 yılında mezun olan Dursun Hakan Delibaş, 2007 yılından beri psikiyatri alanında çalışmaktadır. Uzmanlık eğitimini 2012 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tamamlamıştır.  Mayıs 2012 – Temmuz 2012 tarihleri arasında Kars Devlet Hastanesinde psikiyatr olarak görev yapmıştır. Daha sonra 2012 Temmuz ayında, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde psikiyatr olarak atanmıştır. 2012-2014 tarihleri arasında açıköğretim fakültesi sağlık kurumları işletmeciliği önlisans bölümünden mezun olmuştur. 29.05.2020 tarihinde doçent ünvanı almıştır.  Tamamlanmış ve devam eden birçok bilimsel araştırma ve projeleri bulunmaktadır. Eylül 2021 tarihine kadar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmaya devam etmiştir. Bu kurumda diğer branşlarda asi ...

Etiketler
Panik atak belirtileri
Doç. Dr. Dursun Hakan Delibaş
Doç. Dr. Dursun Hakan Delibaş
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube