Panik atağın temelleri nelerdir?

Panik atağın temelleri nelerdir?

Panik atak, gerçek bir tehlike veya belirgin bir neden olmadığında şiddetli fiziksel reaksiyonları tetikleyen ani bir yoğun korku olayıdır. Panik ataklar çok korkutucu olabilir. Panik ataklar meydana geldiğinde kontrolü kaybettiğinizi, kalp krizi geçirdiğinizi ve hatta öleceğinizi düşünebilirsiniz. Birçok insan yaşamları boyunca sadece bir veya iki panik atak geçirir ve sorun, belki de stresli bir durum sona erdiğinde ortadan kalkar. Ancak, tekrarlayan, beklenmedik panik ataklarınız varsa ve sürekli başka bir atak korkusuyla uzun süreler geçirdiyseniz, panik bozukluğu adı verilen bir rahatsızlığınız olabilir. 

Panik ataklar tipik olarak uyarı vermeden aniden başlar. Araba sürerken, alışveriş merkezinde, derin uykudayken veya bir iş toplantısının ortasındayken, her an saldırabilirler. Ara sıra panik ataklarınız olabilir veya sık sık meydana gelebilir. Panik atak geçtikten sonra kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz.

Panik Atağın Belirtileri;

-Kontrolü kaybetme veya ölüm korkusu

-Hızlı, vurucu kalp atış hızı

-Terlemek

-Titreme veya titreme

-Boğazınızda nefes darlığı veya sıkışma

-Titreme

-Sıcak basmalar

-Mide bulantısı

-Karın krampları

-Göğüs ağrısı

-Baş dönmesi, baş dönmesi veya baygınlık

-Uyuşma veya karıncalanma hissi

-Gerçeksizlik veya kopma hissi

Panik ataklarda başka bir atak geçireceğinize dair yoğun korku oluşabilir. Panik atak geçirmekten o kadar korkabilirsiniz ki, olabilecekleri belirli durumlardan kaçınırsınız.

Panik Atağın Nedenleri

Panik ataklara veya panik bozukluğa neyin sebep olduğu bilinmiyor, ancak şu faktörleri içerebilir;

-Genetik

-Büyük stres

-Strese daha duyarlı veya olumsuz duygulara eğilimli mizaç

-Beyninizin bölümlerinin çalışma biçimindeki belirli değişiklikler

Bu makale 7 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Mine Karakaş

Mine Karakaş, Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Şu anda Gedik Üniversitesi Klinik Psikoloji yüksek lisans programında tez dönemindedir. Lisans eğitimi alırken İstanbul Tıp Fakültesi (ÇAPA) Ruh ve Sinir Hastalıkları Bölümü, Nöropsikoloji Bölümü, Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezinde ve İstanbul Anadolu Adalet Sarayın da eğitim ve staj programını tamamlamıştır. Lisans eğimi sırasında Okan Üniversitesi ile eş zamanlı olarak yürütülen “Çocuk İstismarına Son Projesi” nde görev alarak öğrencilere “Çocuk ve ebeveynleri ihmal ve istismar konusunda farkındalık kazanma” eğitimi vermiştir. Yine staj süresince Prof.Dr.Doğan Şahin'in yanında Major Depresif, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Bipolar ve Kişilik Bozuklukları gibi klinik bozuklukların grup süpervizyon sürecine katılmıştır. Yüksek ...

Etiketler
Panik atak belirtileri
Psk. Mine Karakaş
Psk. Mine Karakaş
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube