Pandemi döneminde organ bağışı

Pandemi döneminde organ bağışı

Bu pandemi döneminde insanlık olarak zor günler geçiriyoruz. Bundan en çok etkilenen kesim de kronik böbrek yetmezlik nedeniyle diyalize girmek zorunda kalan insanlarımız. Bu dönemde diyaliz merkezine servis ile gidip gelen, kalabalık diyaliz salonlarında kaderdaşlarıyla haftanın 3 günü 4 saat aynı havayı soluyan, birçok sağlık çalışanı ile yakın temasta bulunan diyaliz hastaları maalesef Covid-19 virüsünün ölümcül komplikasyonlarından en çok etkilenen kesim oldu. Ülkemizde ve dünyada yapılan bilimsel çalışmalarda ölüm riski en yüksek grup diyaliz hastaları çıktı. Buna sürekli kalabalık bir yerde uzun zaman geçirmeleri bulaş riskini de artırdı.

Büyük bir umutla beyin ölümü sonrası bağışlanan organlarla nakil olmayı bekleyen hastalarımız için bir başka olumsuz gelişme de yoğun bakımların Covid-19 hastalarıyla dolu olması nedeniyle bu dönemde tüm dünyada organ bağış sayısındaki dramatik düşüş oldu. Bu da hastalarımızın nakil olma şansını azalttı. Umarım aşılanmanın etkisiyle de bu zor günleri aşacağız, yeniden normal yaşamımıza geri döneceğiz. İnsanlık bu musibetten ders çıkartarak insanlar arası yardımlaşmanın ne kadar önemli olduğunun farkına varacaktır. Bu yardımlaşmanın en kutsal göstergelerinden biri de organ bağışıdır. Organ bağışı bir anlamda ölümsüzlüğü ifade etmektedir. Bağışlanan organlarla insanlar başkalarının vücutlarında on yıllarca yaşamakta ve onlara hayat vermektedirler. Kasım’ın ilk haftası “Organ Bağış Haftası”. Bu haftayı tüm yıla yayarak organ nakli ile hayata tutunmaya çalışan öldükten sonra bağışlayacağımız organlarımızla hastalarımıza umut olalım ve bu kararımızı sevdiklerimizle gururla paylaşalım.

Bu makale 19 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Alp Gürkan

Prof. Dr. Alp GÜRKAN, 1981 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Universitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1989 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Daha sonra Manisa SSK Hastanesi'nde mecburi hizmet yükümlüğünü ve Amasya 100 Yataklı Askeri Hastane'de askerlik vaziyetini yerine getirmiş olan Prof. Dr. Alp GÜRKAN, mesleki hayatı boyunca Türkiye'nin önde gelen pek çok kurumunda görev yapmıştır. SSK Tepecik Eğitim Hastanesi, Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi, Florance Nightingale Hastanesi ve İstanbul Bilim Üniversitesi, Göztepe MedicalPark Hastanesi, Çamlıca Üniversal Hastanesi ve Şişli Hospitalium Hastanesi görev yapmış olduğu kurumlardan bazılarıdır. 1997 yılında Doçentlik, 2010 yılında ise Profesörlük unvanı almış olan Dr. GÜRKAN ...

Etiketler
Böbrek nakli genel
Prof. Dr. Alp Gürkan
Prof. Dr. Alp Gürkan
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube