Ozon terapi

Tıbbi Ozon Nedir? Ozon tedavisinde kullanılan tıbbi ozon, her zaman saf ozon ile saf oksijenin karışımından oluşur. Ozonun konsantrasyonu 1-100 mg/ml arasında değişebilir. Bu alanda eğitim almış hekimler tarafından hastanın durumuna ve tıbbi endikasyonuna göre doz belirlenir.

Ozon terapi

Ozon Tedavisi Ne İşe Yarar?

 

Ozon üç oksijen atomundan oluşan bir moleküldür. Doğada stratosfer tabakasında bulunur ve güneşin UV ışınlarının geçişini engeller. Oda sıcaklığında renksiz ama karakteristik kokusu olan bir gazdır. İleri derecede etkin bir dezenfektan olduğu için tüm dünyada içme suyunun temizlenmesinde ve havalandırma sistemlerinde havanın temizlenmesinde kullanılır. Ozon bir tedavi aracı olarak da kullanılır. Ozon tedavisi ile ilgili yapılmış pek çok çalışma mevcuttur. Yapılan çalışmaların çoğu ozon tedavisinin dezenfektan özelliği ile ilgilidir. Son yıllarda sistemik birçok hastalığın tedavisi ile ilgili yapılan çalışmalar artsa da ozon tedavisin araştırılması ve ispatlanması gereken birçok etkinliği mevcuttur.

 

 

Tıbbi Ozon Nedir?

 

Ozon tedavisinde kullanılan tıbbi ozon, her zaman saf ozon ile saf oksijenin karışımından oluşur. Ozonun konsantrasyonu 1-100 mg/ml arasında değişebilir. Bu alanda eğitim almış hekimler tarafından hastanın durumuna ve tıbbi endikasyonuna göre doz belirlenir.

 

Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

 

Ozon gazının antiviral ve antibakteriyel etkisi bilinir. Yaraların temizlenmesinde, bakteri ve virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Dolaşımı uyarıcı etkisi nedeniyle de dolaşım bozukluklarında uygulanır. Düşük dozlarda kişinin kendi direncini harekete geçirerek bağışıklık sistemini aktive eder. Ozon; kronik inflamatuar süreçleri içeren diyabet, hiperkolesterolemi, hipertansiyon ve otoimmün hastalıkları tedavisinde kullanılır. Ozon tedavisindeki amaç; vücudun fonksiyonlarının olması gerektiği hale getirilmesidir. Tamamlayıcı bir tedavi olarak kabul edilir. Bu sebeple kişinin varsa mevcut hastalığı için kullandığı medikal tedavi asla bırakılmamalıdır. Mevcut medikal tedaviye yardımcı olarak ozon tedavisi düşünülebilir.

 

Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

1. MAJÖR OTOHEMOTERAPİ (KAN YIKAMA YÖNTEMİ) 

Genelde hastadan 100 ml kan alınır. Hekimin uygun gördüğü dozda ayarlanmış ozon gazı ile yaklaşık 2-3 dakika karıştırıldıktan sonra ozonlanmış bu kanın tekrar kişiye damar yolu ile verilmesidir. 

2. SERUM OZONLANMASI (SF;SERUM FİZYOLOJİK) 

Belli hacimde serum fizyolojik içine belli sürede hekimin uygun gördüğü dozda ozon gazı verilirken aynı anda hastaya damar yolu (AKTİF OZONLAMA)  ile verilmesidir. 

3. MİNÖR OTOHEMOTERAPİ (KAS İÇİ YÖNTEMİ) 

Kişiden alınan 2-5 ml kanı uygun dozda ozonla karıştırarak kas içine enjekte edilmesidir. 

4. CİLT ALTI (SUBCUTAN)  YÖNTEMİ 

Belirlenmiş doz ve hacimdeki ozon gazı ince uçlu iğnelerle cilt altına enjekte edilir. 

5. VÜCUT  BOŞLUKLARINA UYGULAMA 

Rektal (makat), vajen ve kulak yoluna püskürtme ile ozon gazı verilmesidir. 

6. İNHALASYON (SOLUMA) YÖNTEMİ 

Zeytinyağından geçirilmiş ozon gazından elde edilen OZOL gazının solutulmasıdır. Normalde ozon gazı solutulursa yakıcı etki yapar. Ozol gazı solutulduğunda ise yakıcı etki olmadığı gibi tedavi açısından 10 kat daha etkili olduğu tespit edilmiştir. 

7. EKLEM İÇİ VE ÇEVRESİNE UYGULAMA 

Hekim tarafından uygun endikasyon ve uygun dozda eklem çevresine eklem içine ozon gazı enjekte edilmesidir. 

8. TORBALAMA YÖNTEMİ 

Hastalığın olduğu vücut uzvunun (el, ayak, bacak, kol..) torba içine alınarak belli dozda ozon gazı verilerek uygulanır. 

9. OZON SAUNA 

Tüm cildin üzerinde ısı veya buhar artırılarak cildin nemlenmesi sağlandıktan sonra ozon gazının cilt üzerinden emdirilmesi esasına dayanır. Kişi ozon sauna adı verilen kabinler içerisinde oturarak veya yatarak kafa dışarıda kalacak şekilde terlemesi sağlanır. Gözenekler açıldıktan sonra ortalama 20-30 dk kadar ozon gazı verilerek vücut ozonlanır. Tamamen ağrısız ve acısız bir işlem olup işlem esnasında hasta çok tok olmamalı ve bol sıvı tüketmelidir.  

10. KİTLE İÇİNE VE ÇEVRESİNE UYGULAMA 

Tümör ,yağ bezesi gibi kitlelerin içine lokal ozon uygulanmasıdır. 

11. TOPİKAL OTOHEMOTERAPİ 

Kişinin kendi kanı ozonlanarak patch (yama) halinde Yara üzerine uygulanmasıdır. 

12. PRP VE OZONTERAPİ 

Kişinin kendi kanı santrifüjde muamele edilerek trombosit açısından zengin serum edilmesine PRP diyoruz. Bu serumu ozonlayarak cilt, eklem içi yada hastalıklı bölgeye enjekte ederek hücre tamiri ve yenilenmesini sağlamış oluyoruz. 

13. YAĞ VE SUYUN OZONLANMASI 

Ozonlanmış  zeytin yağı cilde sürülebilir. Yine belli sürede ozona tabi tutulmuş ozonlu su belli hastalara ağızdan içirilebilir. 

14. SAÇ OZONLAMA 

Kafanın saçlı bölgesine cilt altına ozon gazı uygulanmasıdır. Saç hastalıkları ve dökülmelerinde etkilidir. 

 

 

 

Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?

 

Ozon tedavisi glukoz-6-fosfat-dehidrogenaz enzim eksikliği olan ‘favizm’ hastalarına kesinlikle uygulanmaz. Enzim eksikliği olan kişiler, ozon gazanın kanda oluşturduğu metabolik yolakları yerine getiremez. Hamile ve emzirenlere, kronik alkolizmi olan kişilere uygulanmamalıdır.

 

Ozon tedavisinin Yan Etkisi Var mı?

 

Ozon tedavisinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Uygun doz olmadığı durumlarda tedaviden fayda sağlanamaz. Ozon tedavisine başlandıktan 3-5 seans sonra kişide ‘iyileşme krizi’ olarak adlandırılan yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler görülebilir. Tedaviye devam edildiğinde bu şikayetler yok olur.

 

Ozon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

 

Bir seansı ortalama 30-45 dakika süren ozon tedavisinde 12-14 seans kür uygulandıktan sonra aylık takiplerin yapılması önerilir. Tedavinin en başında seanslar haftada 2 ile başlar ve ilerledikçe seans aralıkları açılarak ayda bire düşülür. Medikal tedavilerde de olduğu gibi vücuda alınan her şeyin bir yarılanma ömrü vardır. Bu sebeple uygulayıcı hekimin önerdiği takip aralıklarına uyulmalıdır.

 

 

Bu makale 17 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Hatice Karaköse Örnek

Ben Dr. Hatice Karaköse ÖRNEK. Kayseri Ahmet Eren Anadolu Lisesini derece ile bitirdim . Sonrasında Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesini başarıyla tamamladım.Mecburi hizmetimi İstanbul Bağcılar Toplum Sağlığı merkezi ve Bağcılar ASM de tamamladım. Maltepe ‘ de Aile hekimliği görevleri yaptım. Bu esnada daha öğrencilik yıllarımda başlayan Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp araştırmalarımı ileri seviyeye taşıyarak Medipol Üniversitesi bünyesinde Eğitimlerimi tamamladım. Medipol Üniversitesi Mezoterapi Derneği üyesiyim. 2022 ‘ de özel muayenehanemde hasta kabulüne başladım.   Profesyonel olarak aldığım eğitimler; -Mezoterapi -Ozon terapi -Kupa terapi, Hacamat -Hirudoterapi (Sülük Terapi)   Ve birçok tamamlayıcı tıp uygulamalarıyla ilgilenmekteyim. Aromaterapi , homoeopati, fonksiyonel tıp  gibi..   Hastalarıma Modern tıp ile Tamam ...

Etiketler
Tıbbi Ozon
Dr. Hatice Karaköse Örnek
Dr. Hatice Karaköse Örnek
Isparta - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube