Otizim'de ailenin önemi

Otizim'de ailenin önemi

Otizm Spektrum Bozukluğu yaşayan çocukların genel gelişim düzeyleri ve eğitimleri içerisinde ağırlıklı olarak sosyal yaşamlarının düzenlenmesi ve gelişimsel basamaklar altında desteklenmesi gereken alanlar ele alınmalıdır.

Otizim tanısı almış bir çocuğun öncelikle aile içerisinde sosyalleşme çalışmalarının yapılacağı ve eğitimle birlikte daha sonra bu çalışmalar yapay ortamlardan doğal ortamlara doğru geçisinin sağlanması gerekmektedir.

Anne ve Babanın hem birlikte hemde ayrı ayrı çocukla zaman geçirmesi normal gelişim gösteren tüm çocukların ailelerine tavsiye edilirken, Otizim tanısı almış ailelerin çocukları için bu durum daha fazla önemsenmelidir. Burada anneden ve babadan ayrı ayrı kazanımsal anlamda becerileri hayatına katabileceği gibi model alarak da bunları benimseyebilir ve daha sonradan bunları yaşantısının içerisine dahil edebilmektedir.

Ayrı yaşayan ve/veya Ayrılmış ailelerde ise bu durum biraz daha hassas noktalara ulaşmaktadır. Burada çocuğun ayrı ayrı zamanlar halinde çocuğun eğitsel ve psiko-sosyal zamanlarının her bir ebeveyn tarafından doldurulması gerekmektedir. Erkek ve Kız çocuklarında örnek model olarak anne ve babasının yaşantısını algılaması, Sosyal ortamlara her biri  olarak ayrı ayrı  desteklenmesi ve gerekli sorumlulukları alarak örnek model olabilmeleri gerekmektedir.

Bu tanıyı almış çocukların ailelerinin sürece dahil olması sosyal olarak ve gerekli eğitsel çalışmaları desteklemesi sonucu çocukların bu yelpaze içerisinde hızlı bir gelişimle iyi özellikler göstermeye başladığı ve gelişimsel olarak yaş düzeyini yakaladığı görülmekte ve gözlemlenmektedir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Pedagog Emre Güzel

Konak Moris Bencuya OÇEM

Pembe Bağcık Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi

Sevgi Tohumları Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi

Helik ve Tino Özel Gelişim Merkezi Kurucu Ortak

Pedagog Emre Güzel
Pedagog Emre Güzel
İzmir - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube