Osteopatik manuel terapi

Osteopatik Manuel Terapi, uzman fizyoterapistler tarafından el ile uygulanan bütüncül bir tedavi yöntemidir.

Osteopatik manuel terapi

Osteopatik Manuel Terapi omurga ve ekstiremitelerdeki ağrı, fonksiyon kaybı ile eklem hareketlerindeki limitasyonları hedef alır ve vücuttaki blokajları holistik bir bakış açısıyla değerlendirir. “Manuel” yani el ile uygulanan bu tedavi yönteminde mobilizasyon-manipülasyon teknikleri, yumuşak doku masajı, meditasyon yaklaşımları, refleksif inhibisyon teknikleri uygulanan yöntemlerden birkaçıdır.

Bir Osteopatik Manuel Terapi seansından önce yapılan detaylı muayene, holistik yani bütüncül yaklaşımın en önemli basamağını oluşturur. Örneğin; bel bölgesindeki ağrı, lumbal bölgedeki bir spazmdan dolayı kaynaklanabilir. Fakat oluşan bu spazm böbreklerin ya da karaciğerin ve çevresini saran fasyal yapıların hareketsizliğinden dolayı da tetiklenebilir. Başka bir deyişle karaciğer ve böbreklerde oluşan disfonksiyonlara sebep olan hertürlü biyokimyasal ve emosyonel komponent de bel ağrısına ya da mekanik bir spazma sebep olabilir diyebiliriz. Bu yüzden hastanın günlük yaşam aktivitelerinin ve yeme alışkanlıklarının değerlendirilmesi, stres yönetimi konusundaki başarısının sorgusu, tedavi protokollerinin buna göre belirlenmesi ve herşeyden önemlisi; hastanın bu konularda bilgi sahibi olması çok büyük önem arz eder. 

Osteopatik Manuel Terapi, insan vücudunun tüm yapılarının normale dönmesi, metabolizmanın tekrardan düzenlenmesi, bu sayede vücudun kendi otoregülasyon sistemini aktif hale getirerek vücudun iyileşmesini sağlamak temeli üzerine kuruludur. Kısacası, vücudumuzun fonksiyonlarını baz alan ve tedavi eden yöntemler bütünüdür.

Diğer fizyoterapi yöntemleri ile birlikte uygulandığında standart fizik tedavi yöntemlerine kıyasla çok daha etkilidir ve ilk seanstan itibaren etkileri görülür.

   Osteopatik Manuel Terapi Hangi Rahatsızlıklarda Uygulanır?

 

  • Baş-boyun ağrıları
  • Bel-boyun fıtığı
  • Omurga problemleri
  • Omuz ve diz ağrıları
  • Kas spazmları
  • Tendinitler ve overuse sendromları
  • Romatizmal ağrılar
  • Nöropatik ağrılar
  • Sportif yaralanmalar
  • Kırık sonrası hareket kısıtlılıklar
  • Çene eklemi problemlerinde etkili bir yöntemdir.

   Osteopatik Manuel Terapi Kimlere Uygulanabilir?

Osteopatik Manuel Terapi çocuk ve yaşlılar dahil olmak üzere her yaşta hastaya uygulanabilir. Tansiyon, şeker, kalp vb. kronik hastalıklar ve hastanın kullandığı ilaçlar tedaviye engel olmasa da bu tür rahatsızlıklarda uygulanacak teknikler farklılık gösterir. 

   Osteopatik Manuel Terapi’nin Yan Etkisi Var mıdır?

Manuel Terapi’de tıbbi malzemeler ya da ilaçlar kullanılmaz. Bu yüzden bütüncül fizyoterapi yöntemleri arasında en kısa sürede sonuç veren bu güvenli tedavi yönteminde herhangi bir yan etki yaşanmaz.

 

Bu makale 6 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Erol Palaz

Erol Palaz, İzmir Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Bilim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nü başarıyla tamamlayarak Fizyoterapist ünvanı almıştır. Lisans eğitimi boyunca Therapy Sport Center, Florence Nightingale Hastaneleri, Etiler Therapy Art Center, Apex Tıp Merkezi, Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay Huzurevi, Temas Çocuk Merkezi gibi birçok kurumda ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, pediatrik rehabilitasyon, geriatrik rehabilitasyon, kardiyopulmoner rehabilitasyon konularında uygulamalı eğitimlerini aldıktan sonra Florance Nightingale Hastanesi’nde ortopedik rehabilitasyon konusunda çalışmalar yürütmüştür. Mezun olduktan hemen sonra Romamed Tıp Merkezi’nde göreve başlamış olup, daha sonra Bodrum Sağlık Vakfı’nda ortopedik, pediatrik ve nörolojik rehabilitasyon alanında çalışmalarına devam e ...

Etiketler
Osteopatik yaklaşım
Fzt. Erol Palaz
Fzt. Erol Palaz
Muğla - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube