Ortodontik tedavi ihtiyaç mıdır, lüks müdür?

Ortodontik tedavi ihtiyaç mıdır, lüks müdür?

İki farklı amaçla ortodontik tedavi için başvuran hasta modeli vardır. İlki çiğneme problemi olan dişleri yeterince kullanamayan hastalar ve sıklıkla estetik olmayan bir görünüşe sahip olup düzelttirmek isteyen hastalardır.

İlkinde pek tabi hastanın daha iyi bir çiğneme yapabilmesi ve düzgün bir sindirim için dişlerin optimum şekilde dizilip, düzgün bir kapanışa getirilmesi ihtiyaçtır. Estetik kaygıya sahip olan hastalarda ise ortodontik tedavi ilk bakışta bir lüks gibi görünse de çağımızın getirdiği estetik anlayışı ve estetiğin önemi de ortodontik tedaviyi lüksten çıkarıp ihtiyaç durumuna getirmiştir.

Son yıllarda yüz güzelliği giderek daha fazla önem kazanmakla birlikte güzel olmak, hayatın pek çok alanında avantaj sağlamaktadır. Bu durum her iki cinsiyet için de çocuklarda ve erişkinlerde benzerlik göstermektedir. Çekici çocuklar ve erişkinler hayatın birçok alanında daha olumlu yargılanmaktadır, çekici olmayan bireyler bile bu gerçeği kabul etmektedirler. Güzel bir yüz görünümüne sahip insanların daha dışa dönük, daha mutlu ve daha başarılı olduğu ifade edilmektedir.

Öğretmenleri tarafından, çekici çocukların daha popüler, daha arkadaşça ve daha zeki oldukları ve sınavlarda daha yüksek not aldıkları belirtilmektedir. Güzel olmak, iş bulmada ve ceza almada bir diğer önemli özelliktir. Görüldüğü üzere güzellik sadece bir dış görünüş değil aynı zamanda güçlü ve etkili bir özelliktir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Ekizer

2002 yılında başladığı Diş Hekimiliği Eğitimini 2007 yılında Hacettepe Üniversitesinde tamamladıktan sonra Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalında doktorasını tamamlayan Yrd. Doç.Dr.Abdullah EKİZER, 2012-2017 yıllarında aynı bölümde öğretim üyeliği ve anabilim dalı başkanlığı yapmıştır.  Yrd. Doç. Dr. Abdullah EKİZER'in özellikle ortodontik tedavi süresinin kısaltılması, ortodontik tedavi sırasında diş yüzeylerinin korunması ve ortodontik tedavi ile elde edilen sonuçların uzun dönemde korunması gibi farklı konularda 60'ın üzerinde ulusal ve uluslararası dergilerde veya kongrelerde kabul görmüş akademik çalışması ve patenti mevcuttur. Kayseri'de Medikadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Kendi Uzmanlık alanı olan Ortodontik Tedavi İhtiyacı olan hastalar için çalışmalarını sürdürmektedir. ...

Etiketler
Ortodontik tedavi
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Ekizer
Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Ekizer
Kayseri - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube