Ortodonti ve çene hastalıkları

Ortodonti ve çene hastalıkları

              Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti, dişler arası ve çeneler arası ilişkiyi düzenleyen, yapı ve gelişim anomalilerini tedavisi yönünden ele alan bilim dalıdır. Kalıtım, gelişim yetersizlikleri, çeşitli kötü alışkanlıklar (parmak emme, uzun süre yalancı meme ve biberon kullanma, dudak ısırma) gibi faktörler sebebiyle oluşan rahatsızlıklar ortodontik tedaviyle çözülür.

Ortodonti (tel tedavisi) hangi yaş guruplarında uygulanabilir ?

"Ortodontik tedavi için geç kaldınız!" dendiği zaman moralimiz bozularak kliniklerden çıktığımız dönem de artık geride kaldı. Hem çocuk hem de her yaştaki erişkin hastalar arzu ettikleri gülümsemelere doğal dişlerinin bütünlüğünü koruyarak ulaşabilmek istediklerinde ortodontik tedaviden faydalanabilmektedirler. Özellikle ufak tefek diş hareketleri için şeffaf aygıtlar ya da dişlerin dil taraflarına takılan teller ile yapılan tedaviler geleneksel tel yöntemlerine alternatif oluşturmaktadır. Fakat çene kemiklerini ilgilendiren anomaliler ileri yaşlarda ancak ameliyatla düzeltilir.

Dişsel düzeltmelerde yaş sorun değildir. Hasta kaç yaşında olursa olsun tedavi mümkündür. Eğer bireyin kemik yapısında bir düzensizlik söz konusu ise (iskeletsel) yaş önemlidir. Bu durumda fonksiyonel tedaviye gereksinim vardır ki bu tedavi de ergenlik çağına kadar olan sürede yapılır. Ortalama tedavi süresi 24 ay olmasına rağmen kişiden kişiye değişir. yetişkinlerin tedavisi çocuklarınkine oranla biraz daha uzun sürer.

Çocuklarda Ortodontiste gitmek için en iyi zaman nedir ?

Ortodonti çocuklarda ilk dişlerin (süt dişleri) konumları hakkında çok fazla endişelenmeye gerek yoktur. Bu dişler arasında bulunan boşluklar, doğal gelişim göstergesidir. Ancak süt dişlerinin tümü daimileriyle yer değişene dek yerinde tutulmalıdır. Çocuklarda çenesel problemlere erken yaşlarda müdahale etmek gerekirken, sadece dişlerin düzensizlik gösterdiği durumlarda tedavi için zaman 12-13 yaşlarıdır. Dişin üst yüzlerine yapıştırılan apareyler metal renginde, beyaz veya diş renginde olabilirler. Hatta bazı durumlarda dişin görünmeyen arka kısımlarına da uygulanabilirler.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Arzu Yalnız Zogun

Dt.Arzu Yalnız Zogun,1972 yılında Elazığ'da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminlerinin ardından, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı eğitimini 1994 yılında bitirerek diş hekimi unvanını almıştır.  5 yıl boyunca Acıbadem Hastanesi'nde,6 yıl boyunca Cosmodent Diş Hekimliği ve İmplantoloji Merkezi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına 2000 yılından beri kendi muayenehanesi'nde çalışmalarına devam etmektedir. Yurt dışında özellikle Fransa ve İsviçrede İmplantoloji alanında çalışmalara katılmış olup her yıl implantoloji ve Estetik Diş Hekimliği alanlarındaki yenilikler üzerine yapılan kongrelere katılmaktadır. Diş hekimliğinde önemli bir yere sahip, EDAD (Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği) ve OSSADER (OsseoIntegrasyon Akademisi Derneği) üyelikleri vardır. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Fransızc ...

Etiketler
Ortodontik tedavi
Dt. Arzu Yalnız Zogun
Dt. Arzu Yalnız Zogun
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube