Omurga tümörleri nedir? nasıl tanı konulur?

En çok bel ve sırt kemiklerinde gördüğümüz omurga tümörleri omurga kemiklerinden nadiren kaynaklanıp daha çok başka kanserlerin omurga kemiğine komşuluk yoluyla veya kan damarları ile taşınarak gelmesi ile görülür.

Omurga tümörleri nedir? nasıl tanı konulur?

En çok bel ve sırt kemiklerinde gördüğümüz omurga tümörleri omurga kemiklerinden nadiren kaynaklanıp daha çok başka kanserlerin omurga kemiğine komşuluk yoluyla veya kan damarları ile taşınarak gelmesi ile görülür. Hastanın polikliniğe geliş şikayeti genellikle ağrı olup, ilerlemiş vakalarda tümörün yer ve büyüklüğüne ve omuriliği ne kadar etkilediğine göre hastada boyun etkilendiyse kollarda ağrı, uyuşma ya da güç kaybı bel ve sırtta ise tek/her iki bacakta ağrı, uyuşma ve güç kaybı görülebilir. Röntgen filminde görülen kemik anormal görünüm uyarıcı olup bölgeye yönelik BT veya MR (kontrastlı) çekilir. Öncelikle omurilik basısı olup olmadığına ve yayılıma bakılır, acil omurilik dekompresyonu oluşturacak durumlarda hasta hemen ameliyata alınır, ancak kemikte küçük bir yerde veya aşırı yayılım gösteren birçok kemikte omurilik baskısının görülmediği durumlarda ileri incelemelerle (PET-CT, kemik sintigrafisi gibi) tümörün kaynaklandığı esas doku saptanmaya çalışılabilir. Ameliyat sonrası patolojisinde kötü huylu saptanan tümörlerde hasta kemoterapi/radyoterapi gibi ek tedaviler alır.

Bu makale 6 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Özbey Şafak

Op.Dr Özbey ŞAFAK, 29 Mayıs 1986 tarihinde İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra İstanbul Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2011 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) uzmanlık eğitimini 2012-2017 yılları arasında Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tamamlamıştır. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisinde 2017 yılında çalışmaya başladı. Bu çalışma süreci içinde omurga kırıkları, omurga dejeneratif hastalıkları,  enfeksiyonları, tümörleri ile beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri konularında toplantı ve kurslara katıldı. Akabinde 2019-2021 yılları arasında Iğdır Devlet Hastanesinde Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olarak çalıştı. Mesleki çalışmalarına Ekim 2021 d ...

Etiketler
Omurga tümörü belirtileri
Op. Dr. Özbey Şafak
Op. Dr. Özbey Şafak
İzmir - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube