Omurga sağlığı için yatak seçimi nasıl olmalı?

Omurga sağlığı için yatak seçimi nasıl olmalı?

Omurga Korunmalı!

Omurga sağlığı için en ideal yatak tercihi omurga ve omurgayı destekleyen yapıların üzerine minimum yükün bindiği yataklardır. Omurganın doğal kavitasyonlarını yatma pozisyonunda da sağlamamız gerekir. Yatakların çok yumuşak çok sert veya esnek olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu tarz yataklar ilerleyen dönemlerde omurgayı zorlar ve omurgaya bağlı problemlerin görülmesi kaçınılmaz olur.

Omurga normal kavitasyonlarını uzun süre koruyamadığı için mekanik olarak bu eğriliklerde artma ya da kaybolma görülebilir. Bununla birlikte omurga içerisinde ki disklere daha fazla yük biner ve buna bağlı sinir irritasyonları görülebilir. Devamında mekanik etkilenime bağlı olarak kişilerde sabah kalktığında sırt ve bel ağrıları yorgun uyanma görülür.

Yatak Ömrü Ne Kadar Olmalı?

Oklahoma State Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada 33 kadın 29 erkek toplam 62 kişiye yeni yatak verilerek 28 gün takip edilmiş Çoğunluğun daha kaliteli uyuduğu gösterilmiştir. Ucuz yataklar pahalı yataklara göre daha fazla bel ağrısı oluşturduğu da çalışmada belirtilmiştir.Yatakların ortalama sürelerinin ortalama 9 10 yıl olduğu eklenmiştir.

Emin Değilseniz Orta Sertlikte Yataklar Tercih Edin!

Danimarka'da yapılan en kapsamlı ve metodolojiye en uygun olan araştırmada kronik bel ağrılarına sahip yaşları 18-60 arasında 150 hasta incelenmiştir. Yaş, cinsiyet ve boy/kilo oranları benzer olan hastalar eşit olarak üç gruba ayrılmış ve 30 gün boyunca birinci grupta orta sert yatak, ikinci grupta yumuşak yatak ve üçüncü grupta sert yatak denenmiştir. 30 günün sonunda orta sert yatakta yatan birinci grupta ki hastaların %90'ı ve yumuşak yatakta yatan ikinci gruptaki hastaların %30'ı ağrılarının azaldığını söylemişlerdir. Üçüncü grupta sert yatakta yatan hastaların sadece %10'unun ağrılarının azaldığını belirtmişlerdir.

Bu makale 30 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Mert Tokmak

Kayrokraktik Uzmanı Mert Tokmak, lisans eğitimini Eastern mediterranean university de tamamladıktan sonra  ardından Bahçeşehir Üniversitesi’nde başladığı kayropraktik eğitimini tamamlayarak uzman Fizyoterapist kayropraktik uzmanı unvanını almıştır. Kinesiotaping Association İnternational University KT1-2 School Of Body work Myofascial Release Training Exeter Therapeutic approaches to cognitive exercise Bety 1-2-3-4 University Of ST Dry needling Arthro – Tool Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization International Cardiometabolic Syndrome Eastern Mediterranean Congress and Health Sciences International traditional and complementary medicine congress National Physiotherapy and Rehabilitation Congress National Congress of Rheumatology Rehabilitation National Cyprus Turkish Physiotherapy and Rehabilitation Con ...

Etiketler
omurga korunmalı!
Fzt. Mert Tokmak
Fzt. Mert Tokmak
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube