Öğünler ve saatler nasıl belirlenmeli? dışkı ve idrar nasıl değişir? su verelim mi?

Öğünler ve saatler nasıl belirlenmeli? dışkı ve idrar nasıl değişir? su verelim mi?

Öğünlerine, bebeğinizin açken kaşık denemeleriyle başlayın ve sonrasında emzirin. Veya önce emzirip birkaç saat sonra öğününü verebilirsiniz. Örneğin sabah 07:00’ de uyanan bebeğinizi biraz emzirip kahvaltı öğününün 09:00’da verebilirsiniz. Öğünlerini fazla hazırlamayın. 6-7 aylık bir bebek, öğünlerinde ancak 50-100 ml. Kadar tüketebilir.

Dışkı ve idrarda değişim

Ek besinlere geçişte bebeğinizin dışkısı, sindirim durumunun aynasıdır; ishale ve kabızlığa meyilli olup olmadığını, hangi gıdaları kabul edip hangilerinde sıkıntı yaşandığını iyi gözlemleyin. Eğer çalışıyorsanız bakıcısına gözlemlemesini ve not almasını söyleyebilirsiniz. Ek besinlere başladıktan sonra dışkısının rengi, kıvamı ve kokusu yediklerine göre değişebilir. Nişastadan zengin olan patates, pirinç gibi besinler kabızlığa neden olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler dışkısının rengini koyulaştırabilir. Bu besinler kabızlığa karşı tercih edilebilir. Pancar, kırmızı havuç gibi renkli sebzeler dışkıyı kırmızıya boyayabilir. Lifi ve posası fazla olan besinler olduğu gibi çıkabilir. Bazen idrarın rengi bile değişebilir. Unutmayın ki bebeğinizin bağırsakları hala gelişim sürecindedir.

Su verelim mi?

Bebeğiniz günlük besin ihtiyacını temelde anne sütü veya hazır mamadan karşılamaya devam edecektir. Ama katı besinlere geçtikten sonra öğünlerin yanında bebeğe su da verilmelidir. Biberonla, sulukla, tercihen bardakla ve öğün sırasında verilmelidir.

Eğer isteksiz davranırsa zorlamayın. Bebekler de tıptı yetişkinler gibi yaz aylarında kışa göre daha fazla susar ve daha çok su içer. Bebeklere 1 yaşına kadar kaynamış ılımış su verilmesi önerilir.

Bu makale 11 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen

Dr. Öğr. Üyesiİsmail Gönen, lisans eğitimini ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesinde 2001 yılında tamamlayıp, Tıpta Uzmanlık Eğitimini 2010 yılında Marmara Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalında tamamlamıştır. Mezuniyet sonrası 2010-2012 yıllarında ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Olarak, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman E.A.H, da mecburi hizmetini tamamlamıştır. Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen, Mart 2013 tarihinden itibaren Özel Liv Hospital Ulus, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde görev almıştır.

Mesleki hayatına 2016 yılından itibaren İstinye Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları B. D.’da Yrd. Doç. olarak akademik kadroda görev yapmaya başlamıştır.

Etiketler
Anne sütü
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
Dr. Öğr. Üyesi İsmail Gönen
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube