Obsesif kompulsif bozukluk (okb) tedavisi

Obsesif kompulsif bozukluk (okb) tedavisi

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) obsesyon ve kompulsiyonlarla seyreden bir hastalıktır. Obsesyonlar tekrarlayıcı ve zorlayıcı özellikteki düşünce, duygu, fikir veya histir. Kişiler bu düşünce, duygu veya hislerin mantıksız olduğunu bilirler ancak engelleyemezler. Bazı obsesyonlara örnek verecek olursak ‘’Çocuğuma zara verir miyim?’’, ‘’Ellerimi yeterince iyi yıkadım mı?’’, ‘’Allaha karşı bir suç mu işledim, dinden çıktım mı?’’, ‘’Abdestim bozuldu mu?’’, ‘’ Bir yere dokundum mu? Kirli miyim?’’ gibi.

Kompulsiyonlar ise kendisine korku veren obsesyondan kurtulma, yaptığından emin olma, kaygıyı azaltma amacıyla yaptığı davranışlardır. Kişiler bu yaptıklarının gereksiz ve anlamsız olduğunu bilirler, ancak kendilerini durduramazlar ve yapmaya devam ederler. Örneğin yeterince temizlenemediği veya abdestinin bozulduğu düşüncesi ile tekrar tekrar abdest alması, uzun süre banyo yapması, kirli olduğu endişesi ile saatlerce ellerini yıkaması.
OKB’si olan kişilerin günlük yaşantısı bozulur. İşte, evde ve sosyal çevresinde sorun yaşarlar. Tedavi edilmediği taktirde hastalık ilerler, hem hastalar hem de aileleri için yaşam zorlaşır. Uygun ilaç tedavisi ve psikoterapi desteği ile tedavide yol alınır.

Bu makale 2 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Aysel Alkan Köseoğlu

Uzm. Dr. Aysel Alkan Köseoğlu Bulgaristan 1975 doğumludur. İlk ve ortaokulu Bulgaristan’ın Kırcaali ilinde tamamlamıştır. Liseyi, Bursa Yenişehir Sağlık Meslek Lisesinde okumuştur. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden 2000 yılında mezun olmuştur. 2002-2007 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2008-2010 yılları arasında Tavşanlı Devlet Hastanesinde çalışmıştır. Ekim 2010’dan itibaren on bir yıl Karacabey Devlet Hastanesi’nde çalışmıştır. Uzm. Dr. Aysel Alkan Köseoğlu  hastalarına daha iyi hizmet verebilmek için mesleğine kendi muayenehanesinde devam etmektedir. Klinik eğitimleri dışında aldığı eğitimler: Anksiyete Bozuklukları ve Depresyon’da Değerlendirme, Vaka Formulasyonu Oluşturma ve Tedavide Kognitif Davranışçı Yaklaşımlar (100 saat teorik, ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Okb
Uzm. Dr. Aysel Alkan Köseoğlu
Uzm. Dr. Aysel Alkan Köseoğlu
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube