Obezite cerrahisinde 2 popüler yöntem tüp mide mi? gastrik by pass mı?

Obezite cerrahisinde 2 popüler yöntem tüp mide mi?  gastrik by pass mı?

Slevee Gastrektomi sadece restriktif (sınırlayıcı) bir yöntemdir. Yani mide hacmi küçüldüğü için tüketilebilen gıda miktarı azalır. Buna bağlı olarak kilo kaybı ve diğer metabolik değişiklikler oratya çıkar.

Gastrik By Pass ameliyatı ise hem restriktif (sınırlayıcı) hem de malabsorbtif (emilimi bozucu). Yani  hem alınan gıda miktarı azalır hem de gıdaların emildiği barsak uzunluğu azaldığı için tüketilen gıdaların emilimi de azalmış olur. Bu nedenle Gastrik By Pass ameliyatı özellikle şeker hastalarında daha iyi sonuç vermektedir.

Sıkça sorulan sorulardan biride Tüp mide ve By Pass  ameliyatlarının kilo vermede oranları farklı mıdır?

Fazla kilo kaybında Gastrik By Pass, Tüp mideden bir miktar daha etkilidir. Ancak arada dramatik bir fark yoktur.

İki yöntem arasındaki riskler kıyaslandığında;

Tüp mide ameliyatı sadece mideyi içeren bir yöntemdir. Gastrik By Pass ameliyatında ise barsaklarda da cerrahi işlem uygulanmaktadır. Bu nedenle Gastrik By Pass prosedürü cerrahi açıdan daha zor, cerrah açısından öğrenilmesi daha uzun, ameliyat sonrası dönemde de riskleri bir miktar daha fazladır.

“Özetleyecek olursak peşinen şu yöntem daha iyi demek zor. “ 

Hastanın yaşı, BMİ değeri, beslenme alışkanlıkları, metabolik durumu vb. göz önünde bulundurarak uygun yöntem seçilmelidir.  

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli 1976 Konya’da doğmuştur. İlk - Orta - Lise öğrenimini Konya' da tamamladıktan sonra, 1995 yılında İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine başlamıştır ve 2001 yılında Üniversite eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra sonrasında İstanbul Dr.Yıldırım AKTUNA Tıp Merkezinde görev yapmıştır. 2003 Yılında İzmir Tepecik SSK Hastanesinde 3.Cerrahi kliniğinde ihtisasına başlamıştır. 2008 Yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Endoskopi-Kolonoskopi eğitimi almış olup, ardından 2009 yılında Obezitenin cerrahi tedavi uygulamaları ile ilgili Amerika’da ki Cleveland Clinic’te çalışmalara katılmıştır. 2010 – 2011 yılları arasında Erzincan Devlet Hastanesinde mecburi hizmet görevini tamamlamıştır ve bu süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez yapılan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatını gerçekleştiren cerra ...

Etiketler
Gastrik bypass
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Kırklareli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube