Nöroproloterapi

Nöroproloterapi

Nöroproloterapi kas-iskelet sistemindeki hasarlanmalarla oluşan nöropatik ağrı ve diğer ağrılı durumları tedavi etmek için kullanılan regeneratif tıbbın en yeni adımıdır. Neurofasial proloterapi, subcutanoz proloterapi veya lyfgot teknik olarak da isimlendirilmektedir.

Neural proloterapi hasarlı-inflame sinirlerin düzelmesi ve doku fonksiyon restorasyonu için cilt altına medikal şeker veya mannitol enjeksiyonudur.

Neural proloterapinin temeli Hilton kanununa dayanmaktadır. Hilton kanununda eklemi inerve eden sinirler, üzerindeki deriyi ve eklemi hareket ettiren kaslarıda inerve eder.

Eklem üzerindeki cildin duyusu alan sinirlerin irritasyonu eklem çevresindeki doku ve kaslarda ağrı ve disfonksiyona sebep olur.

Bilinmektedir ki klasik proloterapide hipertonik dextroz ligament ve tendonlardaki bağ dokusunda düzelmeyi sağlamaktadır. Neuroproloterapide de dokudaki şişliği azalttığı ,ağrıyı giderdiği ve fonksiyonda düzelme sağladığı görülmüştür.

Doku yaralanmalarında proinflamatuar maddeler ( bradikinin,prostaglandin) salınır ve bunlar sinir üzerindeki geçici reseptör potansiyel V1(TRPV1) katyon kanalını (capsaicin) aktive eder.Bu kanallar açılınca inflamasyon ( substans P ve CGRP) kan damarlarında sızıntıya yol açar ( şişlik- ödem), aşırı duyarlılık ve ağrılı duyuya yol açar. Dextroz veya mannitol capsaicin reseptorlerini bloke eder, kaskadı önler ve normal sinir fonksyonunu restore eder.

Neural proloterapi eklem, kas , tendon ve ligament zedelenmeleriyle ilgili ağrıların ( Akut ve kronik olsun) tedavisinde etkilidir. Tedavi boyun ,bel,diz, omuz, kalça, dirsek, el bileği, el,ayak bileği eklemini içerir. Total diz replasmanı sonrası ve failed back surgery sonrası ağrılar da da etkilidir.

Tedavi Haftada 2-3 olarak düzenlenir. Seans 10 – 15 dk. arası gerekebilir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Gülten Özbaş

23/01/1966 Tokat/Niksar doğumluyum.      Cumhuriyet üniversitesi TIp Fakültesi 1990 mezunuyum.      Cumhuriyet üniversitesi tıp fakültesi anestezi ve reanimasyon 1997      Akupunktur sertifika programı  Gazi Üniversitesi  2003 Mesoterapi eğitimi parıs le Coz. 2003     Ozon sertifika programı 2016  Beyazıt üniversitesi     Proloterapi. Sertifika programı Beyazıt üniversitesi 2016     Mesoterapi uygulama sertifika programı İstanbul sağlık bilimleri Bağcılar  Eğitim araştırma          Hastanesi 2018     Kupa (hacamat) uygulama sertifikası  sağlık bilimleri bağcılar eğitim araştırma 2021     Homeopati uygulama eğitim araştırma sağlık bilimleri üniversitesi   2022          Sağlık uygulamalarımızda. Klasik tıp ile geleneksel ve alternatıf tıp yöntemlerinin sentezini yaparak , bütüncül tıp yöntemleri ve  fonksiyonel tıp bakış aç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Uzm. Dr. Gülten Özbaş
Uzm. Dr. Gülten Özbaş
İstanbul - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube