Nefes darlığı nasıl tedavi edilir?

Nefes darlığı nasıl tedavi edilir?

Öncelikle nefes darlığının hangi nedenden ve hastalıktan kaynaklandığının tespiti gereklidir. Bu tespiti hastanın yapabilmesi genellikle mümkün değildir. Kişi nefes darlığı hissediyorsa mutlaka zaman geçirmeden uzman bir hekime başvurmalıdır. Uzman doktor nefes darlığının sebebini araştırmak için bir takım tetkikler isteyecektir. Bunların en önemlileri akciğer radyografi incelemeleri, solunum fonksiyon testleri, kalple ilgili tetkikler (ekg, efor testi, ekokardiografi) ve bazı kan tetkikleridir. Tüm bunlar sonucunda nefes darlığının sebebi tespit edilip ona göre sebebe yönelik ilaç ve tedavi seçenekleri düzenlenir. 

Nefes darlığı ile hangi tıp branşı ilgilenir? 

Nefes darlığının akciğer yada kalp hastalığına bağlı olup olmadığını hastanın ayırt edebilmesi mümkün değildir. Bazen akciğere bağlı hastalıklar sonucunda (KOAH’ın ileri evrelerinde gelişen kalp yetmezliği olan korpulmonale durumu) kalp yetmezliği gelişebildiğinden dolayı bu ayrımları ve tedavi seçeneklerini mutlaka göğüs hastalıkları ve kardiyoloji uzmanları birlikte değerlendirmelidirler. 

Nefes darlığı olan hastalara ne tavsiye edersiniz? 

Nefes darlığını kontrol altına alabilmek için sebep olan hastalığa bağlı olarak doktorunuzla birlikte hareket etmeniz gerekir. 

Eğer sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmalı yada bırakmak için yardım alınmalıdır. 

Allerjenlerden, kirli havadan ve sigaralı ortamlardan uzak durulmalıdır. 

Stres ve kaygı gibi durumlar varsa bunların çözümü için psikiyatristten destek almanız önemlidir. 
İlaç kullanımı söz konusu ise kendi kendinize kullanmak yerine uzman bir doktora danışarak kullanmanız en doğrusudur ilaçların yan etkilerine bağlı ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hakan Solak

Uzm. Dr. Hakan SOLAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Heybeliada Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur.  1994 - 2004 Yılları arasında Heybeliada Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başasistan olarak eğitim kadrosunda görev alan Uzm. Dr. Hakan SOLAK, aynı kurumda hem uzman yetiştirdi, hem de Başhekim Yardımcısı ve Bronkoskopi Ünitesi Sorumlusu olarak görev almış, 1994 yılında Kadıköy Şifa Hastanesi’nde görev almaya başlamış ve 2017 yılı başına kadar aynı hastane'nin Göğüs Hastalıkları ve Astım Alerji Polikliniği’nin sorumluluğunu üstlenmiştir. Pneumologie, Turkish Respiratory Journal gibi yerli yabancı pek ...

Etiketler
Nefes darlığı tedavisi
Uzm. Dr. Hakan Solak
Uzm. Dr. Hakan Solak
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube